Opening windturbines bij rioolwaterzuivering in Duiven

| 16 september 2023

Vrijdag zijn de twee windturbines van Waterschap Rijn en IJssel op het terrein van de rioolwaterzuivering op bedrijventerrein InnoFase bij Duiven officieel geopend.

Bron: Waterschap Rijn en IJssel

Bestuurder Floor Wissing en directeur Rudi Gerard staken een reuzen stekker in een een stopcontact. Daarmee gingen de windturbines officieel in bedrijf.

De twee turbines zijn van het type Enercon E-138 EP3 E2, met 200 meter tiphoogte. Samen wekken ze 24 miljoen kilowattuur (Kwh) groene stroom per jaar op.De windturbines bevinden zich nog in de testfase. Vanaf eind oktober 2023 draaien ze volop.

Verduurzaming waterschap

Het waterschap wil energieneutraal worden. Het wekte al groene energie op uit zonne-energie en ook wint het biogas. Daar komt nu dus windenergie bij. Een deel van de energie zal gebruikt worden door de nabijgelegen rioolwaterzuivering om daarmee de energiebehoefte te verduurzamen.

Floor Wissing, lid dagelijks bestuur: “Deze windturbines zijn voor ons een belangrijke stap. Ze produceren maar liefst 60% van de energie die wij verbruiken.”

Mensen in de buurt delen mee in de winst

Van de opbrengst van de windturbines gaat 20% naar de omgeving. Daarvan gaat het grootste deel (75%) naar de mensen die het dichtst bij de de turbines wonen. Volgens de initiatiefnemer is ook bij de windturbines rekening gehouden met de omgeving. De turbines hebben bladen die minder geluid maken en de verlichting is minder fel.

Eerste plannen ontstonden in 2016

De eerste plannen voor de windturbines ontstonden in 2016. In 2019 kreeg het waterschap de vergunning van de gemeente Duiven. Hier is door een aantal inwoners beroep tegen in gediend bij de Raad van State. In 2020 werd de vergunning onherroepelijk. In december 2022 begon de bouw van de windturbines.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.