Prowind voert vliegtest voor ADLS-systeem van Windpark Koningspleij uit

| 16 januari 2024

Vorige week heeft Prowind in samenwerking met Lanthan Safe Sky GmbH een vliegtest (Special Air Services ) uitgevoerd voor het Aircraft Detection Lighting System (ADLS) van van Windpark Koningspleij.

Bron: Prowind

Het ADLS-systeem is een transpondersysteem dat de obstakelverlichting van de windturbines regelt. De vliegtest werd samen uitgevoerd met Lanthan Safe Sky GmbH, die al twee van dit soort projecten in Nederland heeft gerealiseerd.

Deze testvlucht is een belangrijk onderdeel van het goedkeuringsproces van de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T), de luchtvaartautoriteit in Nederland.

Dankzij de ADLS-technologie worden de rode obstakellichten alleen nog maar ingeschakeld wanneer er luchtvaartverkeer wordt gedetecteerd. Hierdoor wordt de mogelijke overlast van de rode verlichting aanzienlijk verminderd, wat gunstig is voor de omwonenden van het windpark. Het ADLS bij Windpark Koningspleij is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Provincie Gelderland.

Windpark Koningspleij

Windpark Koningspleij bestaat in totaal uit vier windturbines op en nabij Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. De turbines werden geleverd door Enercon. Ze zijn van het type E-115 EP3 met een tiphoogte van 177,5 m en een rotordiameter van 115.7 m.

Drie hiervan zijn in het bezit van Rijn en IJssel Energiecoöperatie en Prowind en werden eerder in 2022 al gebouwd. Maar liefst 566 omwonenden zijn via deze coöperatie gedeeltelijk eigenaar van de drie windmolens. De vierde windturbine, en de enige die op het IPKW terrein staat, is van Pure Energie. Bron: Prowind

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.