RWE maakt competitiewinnaars bekend voor biodiversiteitsverbetering en co-existentie oplossingen bij offshore windparken

| 16 december 2024

RWE heeft de winnaars bekend gemaakt  van zijn wereldwijde “Co-use Competition”. De wedstrijd werd gelanceerd met als doel innovatieve oplossingen te zoeken op het gebied van biodiversiteitsverbetering en co-existentie met andere zeegebruikers die bijdragen aan het creëren van een positieve impact op het leven in zee en kansen bieden voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van windparken op zee.

Een panel van RWE-experts beoordeelde in totaal 77 aanvragen uit 17 landen en selecteerde twee winnaars na een grondige beoordeling van het potentieel van hun voorstellen. Het Britse bedrijf SeaGrown en het Franse Cosma zijn geselecteerd als winnaars van de wedstrijd op basis van de potentiële waarde van hun technologieën en methoden voor de offshore windportfolio van RWE.

De wedstrijd richtte zich op twee belangrijke gebieden: verbetering van de biodiversiteit en coëxistentie met andere gebruikers van de zee.

Cosma wint Innovation Ecology Award

Het Franse bedrijf Cosma werd bekroond voor zijn innovatieve oplossing voor biodiversiteitsmonitoring met onderwaterdrones en een nieuwe AI-gebaseerde methodologie voor zeebodemgegevensanalyse met hoge resolutie. Cosma ontwikkelt een geïntegreerde oplossing voor grootschalige monitoring van de mariene biodiversiteit: van het tijdsefficiënt verzamelen van gegevens met hoge resolutie met zijn  autonome onderwaterdrones tot het eenvoudig weergeven en ondervragen op het Cosma-cloudplatform. Deze tijdbesparende onderzoeksmethode identificeert bentische habitats door 3D-beelden met hoge resolutie te verzamelen over een groot gebied. Met hun innovatieve AI-ondersteunde karterings- en classificatiemethodologie kunnen mariene soorten worden geïdentificeerd en kan hun toestand worden bewaakt. De geanalyseerde gegevens kunnen oceaangebruikers helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Daarnaast heeft deze innovatie het potentieel om obstakels te identificeren en bentische ecosystemen op grotere diepte te monitoren.

SeaGrown wint Innovation Ecology Award

Het Britse bedrijf SeaGrown werd bekroond voor zijn innovatieve zeewierteelttechnieken, die de co-existentie van zeewieraquacultuur combineren met veelbelovende kenmerken voor potentiële biodiversiteitsverbetering. Het bedrijf pioniert met een innovatieve oplossing die gebruik maakt van de offshore kweek van sessiele zeewiersoorten, zoals kelp, als een op de natuur gebaseerde oplossing om de mariene biodiversiteit te vergroten en te helpen bij de opname van koolstof en stikstof en het vrijkomen van zuurstof. Het doel van deze oplossing is om de regeneratieve kracht van zeewier te benutten om extra hulp te bieden in de strijd tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Het unieke modulaire ontwerp van SeaGrown minimaliseert de risico’s voor de scheepvaart en maakt co-existentie met andere gebruikers van de zee mogelijk, zodat het hele jaar door inheemse soorten uit de Noordzee kunnen worden gekweekt in een dynamische offshore omgeving.

© SeaGrown

RWE financiert studies om de innovaties verder te ontwikkelen

Als eerste stap krijgen de winnaars financiering van RWE om haalbaarheidsstudies uit te voeren om hun innovaties verder te ontwikkelen – met als doel te onderzoeken hoe hun oplossing kan worden toegepast in offshore windparken. De winnende teams zullen nauw samenwerken met RWE’s interne experts, operationele locaties en projectontwikkelingsteams om haalbare oplossingen te ontwikkelen die kunnen worden toegepast op RWE’s offshore windprojecten om de duurzaamheid te verbeteren. Bron: RWE

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.