Storm en Q8 lanceren netwerk van full-service snellaadstations op 100% hernieuwbare energie in België

| 16 januari 2024

Belgische windparkontwikkelaar Storm en tankstationexploitant Q8 lanceren het eerste netwerk van full-service snellaadstations in België. De partners gaan tot 200 snellaadstations bouwen op nieuwe locaties. De snellaadstations zullen 100% hernieuwbare energie leveren van Belgische oorsprong.

“We bundelen onze expertises rond hernieuwbare energie, mobiliteit en shopervaring om een unieke klantenbeleving te creëren voor gebruikers van elektrische wagens”, zeggen Sven Dochez, Director Supply & Innovation bij Q8, en Jan Caerts, CEO van Storm.

Allereerste full-service snellaadstations met shops en restaurants op toplocaties

De nieuwe snellaadstations van Storm en Q8 electric worden voorzien op zichtbare en goed bereikbare toplocaties door het hele land, zowel bij belangrijke verkeersassen als in de buurt van stedelijke kernen. De helft ervan krijgt een eigen shop, een ruim assortiment aan broodjes en premium koffie. Voor deze faciliteiten wordt samengewerkt met partners zoals Delhaize en Panos, waarmee Q8 ruime ervaring heeft in haar tankstations. Bij een kwart ervan wordt ook een snelservice-restaurant voorzien. De roll-out, aan een ritme van 40 nieuwe locaties per jaar of gemiddeld één om de tien dagen, start in de zomer van 2024.

Ultrasnel laden aan 400kW

Elk snellaadstation zal plaats bieden aan tenminste 10 tot 16 laadplaatsen met een laadvermogen tot 400kW. Een gemiddelde wagen met een batterij van 50 kWh kan hier tot een state-of-charge van 80% laden op 15 tot 20 minuten. De individuele laadplaatsen op de snellaadstations zijn voldoende ruim om ook gebruikt te worden door lichte vracht- en bestelwagens.

Investering tot 250 miljoen euro

De plannen van Q8 en Storm zijn goed voor een verwacht investeringsbedrag tot 250 miljoen euro. Q8 zal de snellaadstations uitbaten via langlopende erfpachtovereenkomsten met Storm, dat zal instaan voor de ontwikkeling en de bouw.

Bij aanvang ligt de focus op België, maar de partners hebben de ambitie om verder uit te rollen in andere landen. Nederland, waar Q8 bouwt aan het merk Tango electric, is hierbij naast Luxemburg zeker een optie.

100% hernieuwbare energie

De snellaadstations zullen 100% hernieuwbare energie leveren van Belgische oorsprong. De stations zijn ontworpen door het jonge Gentse architectenbureau Martens Van Caimere Architecten. Ze worden gebouwd met duurzame en natuurlijke materialen zoals hout en krijgen een waterdoorlatende verharding, groene beplanting, een groendak en zonnepanelen. Bron: Storm

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.