Teijin Aramid en FibreMax ontvangen €4 miljoen euro subsidie voor drijvende wind project

| 16 januari 2024

Vezelproducent Teijin Aramid uit Delfzijl en kabelfabrikant FibreMax uit Joure hebben voor hun gezamenlijke project Floating Wind €4 miljoen euro subsidie van het Just Transition Fund Groningen-Emmen (JTF) ontvangen.

Om drijvende windturbines aan de zeebodem te verankeren zijn specialistische ankerkabels (tendons) nodig. Met de ontvangen subsidie focussen FibreMax en Teijin Aramid zich op de ontwikkeling van deze tendons op basis van circulaire synthetische vezels, een geavanceerd alternatief voor stalen ankerkabels.

Niet het drijfvermogen maar stabiliteit is de kritieke functie van een drijvende windturbine. Het geheel moet namelijk bestand zijn tegen golfbewegingen en de kracht die de wind uitoefent op de drijvende fundatie en de daarop geïnstalleerde windturbine. Met deze geavanceerde tendons zetten FibreMax en Teijin Aramid een stap in de toekomst van offshore windenergie.

“De kabels van FibreMax zijn zorgvuldig vervaardigd met behulp van onze revolutionaire endless winding technologie, die ervoor zorgt dat de parallelle vezels uitzonderlijke sterkte en consistentie hebben. In tegenstelling tot traditionele gevlochten kabels vertonen onze kabels sterkte, stijfheid en weerstand tegen vermoeidheid en slijtage, waardoor ze ideaal zijn voor de uitdagende omstandigheden van drijvende offshore windparken,” aldus Sander van Helvoort, Directeur Hernieuwbare Energie bij FibreMax. Hierdoor is het mogelijk om ook windenergie op te wekken in gebieden waar de zee dieper is dan 60 meter.

Nieuwe industriestandaards

Het gepatenteerde product zet nieuwe industriestandaards. Samen met de Noordelijke JTF-partners willen FibreMax en Teijin Aramid de energietransitie versnellen, een veerkrachtige arbeidsmarkt creëren en duurzaam werken bevorderen. Door de circulariteit van de vezels, zijn de tendons niet alleen robuust maar ook milieuvriendelijk. Floating Wind sluit daarmee aan bij de visie van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK). Van de €4 miljoen JTF-subsidie komt daarom €1,6 miljoen van het ministerie van EZK. De provincie Fryslân co-financiert het project met €250.000,-.

Teijin Aramid is wereldwijd de grootste fabrikant van aramidevezels met onder andere een chemische productievestiging in Delfzijl en een vezelspinnerij in Emmen. FibreMax uit Joure produceert met een zelf ontwikkelde en gepatenteerde productiemethode zeer sterke en lichtgewicht precisiekabels voor onder andere hijskranen. FibreMax en Teijin Aramid bundelen al jaren hun krachten om geïntegreerde drijvende funderings- en vezeloplossingen te bieden aan de groeiende drijvende offshore windsector.

Just Transition Fund

Het JTF, het ‘fonds voor een rechtvaardige energietransitie’, is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaaleconomische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Het JTF in Noord-Nederland is een samenwerking met verschillende organisaties en overheden in Noord-Nederland: de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland. Bron: SNN

Tags: , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Windenergie

Reacties zijn gesloten.