TenneT BSO en Energinet starten aanleg Cobra-kabel voor windenergie

| 16 september 2014

Hoogspanningsnetbeheerder TenneT BSO bv & Energinet.dk gaan een 300 km lange onderzeese kabel aanleggen. Deze gaat de Nederlandse en Deense elektriciteit met elkaar verbinden. In 2019 zal deze gereed zijn. Het doel van deze COBRA-kabel is om duurzame energie (uit windmolenparken) te integreren in het Nederlandse elektriciteitssysteem”, vertelt Mel Kroon (CEO-TenneT).

 

“De COBRA-kabel is goed nieuws voor de Europese elektriciteitsmarkt. Deze verbinding zal zorgen voor meer concurrentie in Noordwest-Europa en de maatschappij zal er ook van profiteren. De COBRA-kabel zal tevens de leveringszekerheid in zowel Denemarken als Nederland verbeteren ten gunste van consumenten en industrie”, aldus Peder Østermark Andreasen, CEO van Energinet.dk.

De nieuwe interconnector krijgt een transportcapaciteit van circa 700 megawatt (MW) en loopt van Eemshaven (Nederland) naar Endrup (Denemarken). De verbinding wordt uitgevoerd als een hoogspanningsgelijkstroomkabel (High Voltage Direct Current, HVDC) omdat er dankzij deze gelijkstroomtechniek weinig verliezen optreden bij elektriciteitstransport over lange afstanden en er dus vrijwel geen (duurzame) stroom verloren gaat.

Om de wisselstroom op de netten van TenneT en Energinet.dk via een gelijkstroomkabel te transporteren (import en export) is op het vasteland in Nederland (Eemshaven) en Denemarken (Endrup) een zogenoemd converterstation nodig. Hierin kan uitgaande wisselstroom worden omgezet in gelijkstroom en binnenkomende gelijkstroom in wisselstroom. De elektriciteitsnetten op land zijn allemaal uitgevoerd op basis van wisselstroom.

In beide landen zal de COBRA-kabel leiden tot een positief sociaal-economisch effect. De verwachte investering van meer dan 600 miljoen euro wordt door TenneT en Energinet.dk gemaakt in het belang van consumenten en bedrijven. Beide netbeheerders nemen voor 50 procent deel in het COBRA-project. TenneT’s deel van de investering wordt naar verwachting vergoed uit de opbrengsten van veilingen van transportcapaciteit op bestaande interconnectoren (verbindingen met het buitenland) van TenneT. Deze opbrengsten worden beheerd door de Stichting Doelgelden.

cobrakabel

Tags: , , , , , , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Offshore windparken, Offshore Windparken, Onshore windparken, Onshore windparken, Overheid, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.