TenneT opent tijdelijke infocontainer over aansluiting windparken op strand Velsen

| 16 maart 2024

Netbeheerder TenneT heeft afgelopen donderdag op strand Velsen een tijdelijke infopunt geopend. Hier kunnen bezoekers meer te weten te komen over de activiteiten die komen kijken bij de aansluiting van windparken op zee naar land, in dit geval de netaansluiting Hollandse Kust (west Beta).

Het infopuntstaat is te vinden op het werkterrein, ter hoogte van The HangOut aan de Reyndersweg en is dagelijks tijdens werktijden geopend voor publiek. In de blauwe infocontainer krijgt de bezoeker tekst en uitleg over hoe deze elektriciteitskabels van TenneT worden geïnstalleerd en waarom dit voor de verduurzaming van onze nationale elektriciteitsproductie noodzakelijk is. Op de panelen zien bezoekers hoe de windenergie van zee aan land wordt gebracht en welk materieel wordt ingezet om deze twee elektriciteitskabels in de zeebodem te installeren.

Techniek tastbaar maken

Wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen was bij de opening aanwezig: “Het is mooi dat met dit informatiepunt het grote verhaal achter onze energietransitie en de bijbehorende werkzaamheden verteld wordt aan het publiek. Zo maak je al die toffe techniek, die hier ingezet gaat worden, tastbaar voor iedereen.”

Kabelinstallatie begint in mei

Het dak van de container biedt bezoekers perfect uitzicht over het werkterrein en de werkzaamheden die in de komende maanden worden uitgevoerd. “Eind maart worden eerst twee ‘kofferdammen’ gemaakt om de kabels op een diepte van zes tot acht meter in het strand te kunnen begraven, vertelt omgevingsmanager Richard Koenders namens TenneT. ”We nodigen iedereen dan ook van harte uit om tijdens de uitvoering van de werkzaamheden even gezellig te komen buurten.”

Zodra de voorbereidingen zijn afgerond komt er volgens Koenders in april/mei een baggerschip voor de kust te liggen. “Dit schip zal op circa 500 meter uit de kust zand wegbaggeren, zodat het begraven van de eerste zeekabel medio mei van start kan gaan. Deze kabel wordt vanaf zee in de lege mantelbuis onder de duinen door ingetrokken naar het werkterrein in het Beeldenpark. Daar worden de twee kabels ondergronds met grote kroonstenen verbonden aan de elektriciteitskabels op land.” De werkzaamheden onder de duinen zijn vorig jaar reeds door aannemer NRG uitgevoerd.

Vloot voor de kust

Voor de installatie van de zeekabels legt aannemer NBOS (Boskalis en Orient Cables) vanaf mei diverse schepen voor de kust. Eén van de hoofdrolspelers bij het installeren van de kabels deze zomer is kabelbegraafmachine. Met behulp van waterdruk spuit deze een sleuf in de bodem en legt daar direct de kabel in. Op zee spoelt die sleuf vanzelf weer dicht. Na de eerste 4,5 kilometer wordt het uiteinde van de kabel afgedopt op de zeebodem gelegd en wordt de hele operatie herhaald voor kabel nummer twee.

Veilige doorgang

Koenders: “Voor het intrekken van de kabels zullen we het strand twee keer een week afzetten. Ook is watersport op zee binnen een aangegeven zone tijdens deze weken niet toegestaan. Aan de duinzijde wordt een passage voor voetgangers en fietsers ingericht. Deze doorgang is tevens bedoeld als calamiteitenzone voor de hulpdiensten. Tijdens de werkzaamheden wordt het werkterrein 24/7 bewaakt en verkeersregelaars zorgen voor een veilige doorgang voor alle passanten.”

De bouwactiviteiten kunnen ook gevolgd worden in de gratis TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Bron: TenneT

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Netaansluiting, Windenergie

Reacties zijn gesloten.