Treinen ‘waaien’ straks voort met windenergie

| 16 mei 2014

De NOS meldt dat de Nederlandse treinen vanaf 2015 op energie rijden die opgewekt zijn door windenergie. De NS heeft een contract voor stroom afgesloten met energieleverancier Eneco. De stroom mag niet uit de huidige energiemarkt komen. Dit heeft als gevolg dat de stroom afkomstig moet zijn van nieuwe windparken.

Dit schrijft de NOS:

“De Nederlandse Spoorwegen, Arriva, Veolia en de goederenvervoerders zijn samen de grootste energieverbruikers van Nederland. In de loop van volgend jaar moet de helft van al hun elektriciteitsverbruik op het spoor van windmolens komen. Binnen enkele jaren moet de overstap compleet zijn.”

De overeenkomst tussen de spoorvervoerders en Eneco is belangrijk voor nog te bouwen windmolenparken op de Noordzee en in de Noordoostpolder. Toch zal uiteindelijk niet alle energie uit Nederland komen. Geschat wordt dat de helft van de windenergie die het treinverkeer nodig heeft in 2018 uit het buitenland zal komen.

In totaal verbruikt het spoorvervoer gemiddeld 1,4 terawattuur per jaar. Gelijk aan het verbruik van de gemeente Amsterdam.

trein op wind

Bron: Joop

Tags: , , , ,

Category: Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Windmolens, Windturbines

Reacties zijn gesloten.