Ventolines treedt toe tot de Amerikaanse markt

| 16 december 2020

Windpark Westermeerwind ©Ventolines

Ventolines heeft een contract getekend met het Amerikaanse windproject Mayflower Wind. De Nederlandse duurzame energie expert gaat dit project adviseren op het gebied van T&I (transport en installatie). Daarnaast kondigde het bedrijf aan dat het een eigen kantoor in Boston heeft geopend om de offshore windmarkt in de VS beter te bedienen.

Het Mayflower Wind project wordt door een joint venture tussen Shell New Energies en Ocean Winds ontwikkeld. Het project maakt gebruik van een kavel van ongeveer 48 km ten zuiden van Martha’s Vineyard en 37 km ten zuiden van Nantucket. Mayflower Wind heeft 804 megawatt (MW) aan Power Purchase Agreements met nutsbedrijven van Massachusetts afgesloten.

Ventolines adviseert Mayflower Wind op gebied van T&I (transport en installatie) voor het onderstation, de funderingen, de arraykabels en de windturbines. “Met dit project krijgen de Verenigde Staten er een grootschalig offshore windpark bij. We zijn blij onze expertise te kunnen inzetten voor een project van deze omvang”, aldus Lorry Wagner, vertegenwoordiger van Ventolines in de Verenigde Staten.

Niet het eerste Amerikaanse project
Ventolines was al eerder verantwoordelijk voor de supervisie over de installatie en adviseerde op het gebied van assetmanagement voor het eerste offshore windpark in de Verenigde Staten voor de kust van Rhode Island. Bovendien voerde Ventolines voor twee andere Amerikaanse offshore windprojecten, in Maryland en New York, de technische selectie van de windturbines uit. Ook gaf het bedrijf technisch advies voor de onderhandelingen over het leveringscontract van de windturbines.

Nieuw kantoor in Boston
“Onze formele toetreding tot de Amerikaanse markt is een logische stap in de groei van Ventolines. Vanuit ons nieuwe kantoor in Boston zullen we nieuwe mogelijkheden verkennen in de Amerikaanse energiemarkt”, aldus Thibaut de Groen, directeur Contractering & Bouw bij Ventolines.

Offshore wind gaat in de VS een steeds grotere rol spelen. Het Amerikaanse Bureau of Ocean Management heeft 16 kavelcontracten toegekend voor windparken op zee, van Massachusetts tot aan North Carolina. En volgens het Business Network for Offshore Wind ontwikkelen de staten aan de Oostkust 29 gigawatt aan offshore windenergie. Bovendien overweegt de Westkust haar eigen plannen.

In Nederland is Ventolines is het bedrijf onder andere betrokken bij grote onshore en offshore windprojecten. De onshore windparken waar Ventolines diensten aan levert hebben een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 1500 MW. Daaronder valt ook het grootste onshore windpark van Nederland, Windplan Groen (500 MW). Bovendien heeft Ventolines een leidende rol in de ontwikkeling en realisatie van Windpark Fryslân. Daarnaast is Ventolines betrokken bij de ontwikkeling van verschillende zonneparken (350+ MW), cable pooling oplossingen en meerdere opslagprojecten.

 

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.