Vestas bouwt met V163-4.5 MW voort op succesvolle schaalbare 4MW platform

| 16 mei 2022

Copyright: Vestas

Vestas kondigde vandaag de V163-4.5 MW aan, een uitbreiding van het schaalbare 4 MW-platform en geoptimaliseerd voor matige tot zwakke wind.

Met de V163-4.5 MW wil de Deense windturbinefabrikant inspelen op de toenemende inname van hernieuwbare energie in de wereldwijde energiemix.

Voortbouwend op de schaalbare 4MW-platform

De V163-4.5 MW bouwt voort op meer dan een decennium van voortdurende evolutie van het 4 MW-platform van Vestas. De nieuwe variant onderstreept de schaalbaarheid en de modularisatie-aanpak die op alle windturbineplatforms van Vestas wordt toegepast. De meeste belangrijke functionele en fysieke ontwerpen van de modules komen overeen met die van de V150-4.2 MW en de V150-4.5 MW.

De V163-4.5 MW heeft bladen van 80,1 meter. Het heeft daarmee een grote verhouding tussen rotoromvang en vermogen, wat resulteert in een hogere capaciteitsfactor en een hoger vermogen bij gemiddelde en lagere windsnelheden. Volgens Vestas heeft de V163-4.5 MW in vergelijking met de V150-4.5 MW een 18 procent groter slagoppervlak en levert deze, afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse, een tot tien procent hogere jaarlijkse energieproductie (AEP) op parkniveau. Bovendien is de werkingstemperatuur met vier graden verhoogd ten opzichte van de V150-4.5 MW. Dit moet leiden tot een betere voorspelbaarheid en stabiliteit van de productie met het potentieel om de waarde van energie te verhogen.

Beoogde afzetmarkten

De variant profiteert van een gevestigde toeleveringsketen en bestaande infrastructuur, inclusief transport en installatie. Vanaf het begin is de V163-4,5 MW zo ontworpen dat de gevolgen van veranderingen in leveranciers, transportmethoden, gereedschappen en installatieprocessen, alsmede onderhouds- en operationele normen tot een minimum beperkt blijven, aldus Vestas.

Dit maakt een versnelde uitbouw mogelijk op locaties die buiten de gebruikelijke ideale windomstandigheden vallen. De V163-4.5 MW is wereldwijd inzetbaar, maar is met name relevant voor locaties in de VS, Latijns-Amerika, Zuid-Afrika en delen van Zuid-Europa.

Tags: , , ,

Category: Windmolens

Reacties zijn gesloten.