Vestas en ArcelorMittal lanceren emissiearme staalsoort voor windturbinetorens

| 16 januari 2024

Vestas is een partnerschap aangegaan met staalproducent ArcelorMittal om een staalsoort met een lage uitstoot te lanceren die de kooldioxide-uitstoot tijdens de levensduur van windturbinetorens aanzienlijk vermindert.

Het emissiearme staal wordt geproduceerd met 100% staalplakken die worden gesmolten in een vlamboogoven die wordt aangedreven door 100% windenergie in de staalfabriek van ArcelorMittal, Industeel Charleroi, in België.

Onshore torens en deel offshore torens

De staalplaten worden vervolgens in ArcelorMittal’s walserij in Gijon, Spanje, omgezet in zware platen die gebruikt worden voor de productie van windturbinetorens. Deze zware platen van emissiearm staal zijn in eerste instantie geschikt voor de volledige onshore windturbinetorens en het bovenste deel van offshore windturbinetorens. Het emissiearme zware plaatstaal heeft een Environmental Product Declaration (EPD), gecertificeerd door een onafhankelijke partij, die de volledige ecologische voetafdruk van het product weergeeft en een betere vergelijking tussen producten mogelijk maakt.

Door gebruik te maken van staal met een lage emissie in de bovenste twee secties van een offshore toren, zou deze emissiereductie leiden tot een emissiereductie van ongeveer 25% in vergelijking met een toren die is gemaakt van staal dat via de conventionele staalproductiemethode is gemaakt. Voor een volledige onshore toren is de CO2-reductie minstens 52%.

Stap in vermindering van CO2-uitstoot in Vestas’ toeleveringsketen

Staal en ijzer vormen 80-90% van de materiaalmassa van een windturbine en ongeveer 50% van de totale levenscyclusemissies van een turbine. Met de samenwerking met ArcelorMittal zet Vestas een belangrijke stap voorwaarts in de vermindering van de CO2-uitstoot in haar toeleveringsketen en kan zij een vermindering van 66% van de emissie-intensiteit per kg staal bereiken in vergelijking met staal dat via de conventionele weg wordt geproduceerd.

Lanceringsproject: Baltic Power Offshore Wind

Hoewel het emissiearme staal nog geen standaardproduct van Vestas is, zal het Baltic Power Offshore Wind Project voor de kust van Polen het eerste project zijn waarbij emissiearm staal wordt gebruikt. In 2025 zal Vestas beginnen met de bouw van het offshore windpark van het joint venture tussen ORLEN en Northland Power, dat naar verwachting tot 1,2 GW zal opwekken en uiteindelijk schone elektriciteit zal leveren aan meer dan 1,5 miljoen huishoudens in Polen. Vestas zal 76 V236-15.0 MW windturbines leveren, installeren en in bedrijf stellen voor het Baltic Power Offshore Wind Project. Het bovenste deel van 52 van de 76 masten zal worden gemaakt van emissiearm staal. Bron: Vestas

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.