Vos Prodect levert kabelsystemen voor Windplanblauw

| 16 januari 2023

Bron: Vos ProdectVos Prodect heeft van kabelleverancier TKF de opdracht gekregen om offshore kabelaccessoires te leveren voor Windplanblauw dat momenteel wordt gebouwd in het IJsselmeer, in de noordwestelijke hoek van Flevoland.

Vos Prodect is verantwoordelijk voor het leveren van alle Cable Hang-Off systemen voor offshore installatie. Daarnaast levert het ook zijn Onshore Landing Clamps, ook wel bekend onder de naam Beach Clamp. Dit systeem zorgt ervoor dat de onderzeese kabel veilig aan land wordt vastgezet.

De op maat gemaakte ontwerpen van zowel het Cable Hang-Off-systeem van Vos Prodect als de Onshore Landing Clamp zijn ontworpen op basis van de projectvereisten van WindplanBlauw en de behoeften van de klant. Vos Prodect realiseert al jaren samen met succes vele projecten met TKF.

Windplanblauw

Windplanblauw wordt ontwikkeld door Vattenfall en SwifterwinT. Het betreft een repowering project waarbij 74 oude windturbines worden vervangen door 61 nieuwe en krachtigere windturbines die op termijn genoeg stroom moeten opwekken om ruim 1 miljoen Nederlanders van elektriciteit te voorzien. Dit komt ongeveer overeen met het elektriciteitsverbruik van 450.000 huishoudens op jaarbasis.

Van de 61 windturbines komen er 24 buitendijks in het IJsselmeer en 37 op het land. Deze windturbines hebben een gezamenlijk vermogen van circa 340 MW. De 24 windturbines (type Cypress 5,5 MW) voor het nearshore gedeelte van Windplanblauw worden geleverd door General Electric (GE). Op het IJsselmeer worden momenteel de funderingen voor de windturbines gebouwd.

Op land is in november vorig jaar de laatste van 37 Vestas-windturbines van het type V162-5,6 MW geïnstalleerd en deze worden nu getest voordat ze volledig in gebruik kunnen worden genomen.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.