Windpark Battenoert officieel geopend

| 16 maart 2016

Gisteren is de opschaling van windpark Battenoert op Goeree-Overflakkee (4 Enercon E101, 3.0 MW) afgerond en is het windpark officieel geopend. Coöperatie Deltawind heeft een zevental oude windturbines te vervangen (Lagerwey en Bonus windturbines) door 4 nieuwe die nu met een vermogen van 12.2 MW circa 40 miljoen kWh per jaar stroom voor  zo’n 11.000 huishoudens op te wekken.

Via  Vandebron kan deze lokaal opgewekte duurzame energie worden afgenomen en leden van Coöporatie Deltawind krijgen een korting. Met de realisatie van windpark Battenoert realiseert fabrikant Enercon een heuglijk feit. Namelijk het behalen van 1.000 MW aan windvermogen in Nederland.

Andries Middelbos, beleidsmedewerker van Deltawind en voor de gelegenheid gastheer, bedankte alle betrokken partijen voor hun bijdrage in de realisatie van het windpark. Via de multitouchtafel van Onwijs doorliep hij het gehele proces. Hij bedankte de obligatiehouders en leden van Deltawind voor hun investering in het windpark. Om de financiering rond te maken speelde de Triodos Bank een belangrijke rol.

GMB nam in opdracht van Enercon onder meer de funderingen van de windturbines voor haar rekening. Enercon bouwde als leverancier de vier nieuwe turbines van windpark Battenoert. Als netbeheerder trok Stedin de stroomkabel zodat de stroom bij de mensen thuis kan komen. De Vrije Energie Producent neemt de ‘grijze stroom’ af van Windpark Battenoert. Doordat platform Vandebron Garanties van Oorsprong (GVO’s) koopt kunnen inwoners van Goeree-Overflakkee hun lokaal opgewekte groene stroom inkopen via Vandebron.
Na het bedanken van alle betrokken partijen was het tijd voor de officiële opening waarvoor wethouder Frans Tollenaar (SGP) aanwezig was. Voordat hij de opening zou verrichten benadrukte hij het belang van het vernieuwde windpark Battenoert. “De gemeente heeft een windopgave liggen voor het realiseren van maximaal 225 MW aan windenergie op het eiland. De opwaardering van windpark Battenoert draagt hieraan bij.

Belangrijk bij het realiseren van windenergie is het zorgvuldig omgaan met de bevolking en eventuele overlast zoveel mogelijk te beperken. Dat vergt veel inspanning en een goede samenwerking met alle partijen. Samen werken we aan een duurzame samenleving op Goeree-Overflakkee!” Daarna onthulde hij voor een kleine honderd aanwezigen met één druk op de multitouchtafel een foto van het vernieuwde windpark en opende zo windpark Battenoert.

Bron: Flakkee Nieuws

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.