Windpark Den Tol en Kuster Energy willen met bestaande windturbines groene waterstof produceren

| 16 september 2024

Windpark Den Tol en Kuster Energy, tankstation exploitant en leverancier van brandstoffen, willen samen in 2027 met bestaande windturbines in Oude IJsselstreek groene waterstof produceren.

Bron: Windpark den Tol

Aan de voet van één van de bestaande negen Nordex N117 windturbines van het windpark in het buitengebied van Netterden in de achterhoek wordt een installatie geplaatst die windenergie omzet in waterstof.

In Netterden wordt naast de windturbines momenteel een zonnepark gebouwd. Daarnaast is er nu dus het plan om een waterstofstation te bouwen om met de duurzaam opgewekte elektriciteit uit het wind- en zonnepark groene waterstof te produceren voor transport, bouw en infra. In deze gevallen kan groene waterstof, fossiele brandstoffen vervangen. Door waterstof te produceren met windenergie, komt duurzame energie beschikbaar die ook gebruikt kan worden op het moment dat het niet waait.

De gemeente Oude IJsselstreek ondersteunt dit initiatief omdat het bijdraagt aan de verduurzaming van de samenleving.

Wethouder John Haverdil: “De productie van waterstof met behulp van windenergie is een innovatieve stap richting een duurzame toekomst voor onze gemeente. Dit project toont aan dat we lokaal niet alleen denken, maar ook doen. Het biedt nieuwe kansen voor zowel onze industrie als ons openbaar vervoer en versterkt onze positie als voorloper in de energietransitie. Wij zijn trots om dit project te ondersteunen en kijken uit naar de positieve impact die het zal hebben op onze samenleving.”

Initiatiefnemers Frank Simmes (Windpark Den Tol) en Jan-Pieter de Wilde (Kuster Energy): “Enerzijds is er groene stroom nodig, anderzijds afnemers die de groene waterstof kunnen gebruiken. Één plus één is twee; Windpark Den Tol, een samenwerkingsverband van agrariërs en Windunie, als groene stroomleverancier en Kuster Energy, een tankstation exploitant en leverancier van brandstoffen in de grensregio van Nederland/Duitsland. Door op momenten dat de wind waait, waterstof te produceren hopen we zo ook een bijdrage te leveren aan de netcongestieproblematiek.”

Naast zon en wind is waterstof voor Nederland een belangrijke troef om te verduurzamen. Landelijk is de Gasunie vorig jaar gestart met de aanleg van een waterstofnetwerk, dat in eerste instantie Rotterdam en de Eemshaven verbindt met het Ruhrgebied in Duitsland en enkele grote energieclusters in Nederland zoals Chemelot. De Achterhoek is hier nog geen onderdeel van. Bovendien neemt de aanleg van het netwerk tijd in beslag; het eerste deel van het landelijke waterstofnet wordt naar verwachting rond 2030 operationeel, met een verbinding van Rotterdam naar het Ruhrgebied.

Dit lokale initiatief maakt het mogelijk om lokaal geproduceerde waterstof lokaal toe te passen. Zo rijden er al waterstofbussen van Arriva door de Achterhoek en willen enkele grote industriële bedrijven in de gemeente naast zon op dak verder verduurzamen door waterstof als vervanger van aardgas in te zetten. Die waterstof zal dan lokaal geleverd kunnen worden.

Of het initiatief uiteindelijk slaagt, hangt onder andere af van de toekenning van de subsidieaanvraag die bij het Rijk is ingediend. In een interview met REGIO8 licht projectdirecteur Eelco Bots de plannen toe. Bron: Gemeente Oude IJsselstreek / Windunie

Tags: , , , , , ,

Category: Wind & Waterstof, Windenergie

Reacties zijn gesloten.