Zonnespecialist GroenLeven breidt uit met wind, waterstof en energieopslag

| 16 november 2021

Zonnespecialist GroenLeven breidt uit met wind, waterstof en energieopslagGroenLeven, dat zich specialiseert in zonne-energieopwekking, kondigde vorige week aan dat het zich vanaf 2022 steeds meer gaat richten op brede hernieuwbare energieoplossingen en energielandschappen.

Het in Leeuwarden gevestigde bedrijf gaat de mix uitbreiden met windenergie, waterstof en energieopslag. Om de uitbreiding van hernieuwbare energiediensten kracht bij te zetten heeft GroenLeven besloten om de strategische samenwerking met het Duitse moederbedrijf BayWa r.e. te intensiveren.

CEO Roland Pechtold: “Ik ben zeer blij dat we naast zon, waar we onze sporen hebben verdiend, nu ook wind, waterstof en energieopslag voortvarend bij de kop pakken. Het is simpel. We moeten met elkaar de Rubicon over naar hernieuwbaar om volgende generaties niet met enorme klimaatproblemen op te zadelen. De toekomst is zon, wind en waterstof. Het fossiele tijdperk is voorbij. Het is fijn dat we kunnen putten uit de kennis en kunde van BayWa r.e., die wereldwijd al langer wind- en zonprojecten combineert.”

Veranderende energiemarkt

GroenLeven heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld van lokale start up in Friesland dat zonnepanelen op boerendaken plaatste tot een nationale speler op het gebied van zonne-energieopwekking, zowel op land als drijvend. Het bedrijf ontwikkelde unieke dubbelfuncties, zoals zonne-energieopwekking op zandwinningsputten, carports en boven fruit.

Volgens GroenLeven vraagt de markt echter steeds meer om bredere integrale energie-oplossingen. Het bedrijf wil inspelen op de wens minder afhankelijk te worden van energievoorziening in landen buiten Nederland, door in te zetten op de opwek van groene waterstof. Zon en wind zijn voor deze opwek van groot belang.

Oplossing voor overbelasting netwerk

GroenLeven gaat zich met name richten op grote projecten waar op één centrale plek meerdere energieoplossingen mogelijk zijn en omwonenden hiervan ook kunnen profiteren. Energielandschappen met daarbij aandacht voor de maatschappelijke en landschappelijke inpassing, aldus het bedrijf. Het voordeel van grootschaligheid is dat hiermee overbelasting van het energienetwerk tegen wordt gegaan, aangezien aansluitingen zich concentreren op één punt. Bovendien zijn zon en wind complementair en vormen batterijen en waterstof een oplossing voor het drukke netwerk vanwege de bufferfunctie.

Pechtold: “Netcongestie is de bottleneck voor duurzaam doorpakken. De kosten voor netuitbreiding zijn enorm en netverzwaring neemt ook vele jaren in beslag. Die tijd hebben we niet, dus moeten we zorgen dat we met elkaar zo efficiënt en goed mogelijk het elektriciteitsnet benutten. Dat kan heel mooi met dit soort oplossingen.” Bron: GroenLeven

Tags: , , ,

Category: Wind & Waterstof, Windenergie

Reacties zijn gesloten.