Vervangen windturbines levert extra subsidie op

| 17 november 2014

Energiebedrijven, boeren en andere exploitanten van duurzame energie willen zeker 172 recent gebouwde megawindmolens slopen en vervangen om extra subsidie te kunnen incasseren. Als zij dit jaar nog een vergunning regelen voor de nieuwe turbines, maken zij aanspraak op meer dan 350 miljoen euro groene stroomsubsidie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) bij gemeenten en provincies door heel Nederland,

De NLVOW heeft een globale inventarisatie Inventarisatie 1op1 Vervangingen Windturbines 16 nov 2014 uitgevoerd t.a.v. de windturbines waarvoor een vervangingsaanvraag loopt en komt tot 172 turbines. Duidelijk meer dan door de minister is aangegeven.

De windturbines zijn bovendien in de meeste gevallen niet ouder dan 10 jaar. Indien deze windturbines nog dit jaar worden vergund, dan kunnen zij aanspraak maken op meer dan 350 miljoen euro groene stroomsubsidie. Door een betere efficiëntie van de nieuwe turbine zal het aantal vollasturen wellicht licht toenemen, maar de vraag is of dit zoveel gemeenschapsgeld mag gaan kosten.

De subsidie voor windturbines is er op gebaseerd, dat in de eerste periode van de economische levensduur (10 jaar bij de MEP, 15 jaar bij de SDE) de oprichtingskosten van de turbine “terugverdiend” wordt. Daarna kan deze turbine nog 10-15 jaar mee waarbij er geproduceerd kan worden tegen de “normale” markt tarieven (zonder dat er subsidie nodig is).

Er wordt dan alleen gepraat over grondvergoeding, onderhoud en rendementen. Deze laatste periode is met name winst door maatschappij en duurzaamheid. Omdat het “draaien” met subsidie lucratiever is, worden nu deze turbines vervangen en opnieuw aangemeld voor subsidie.

Vestas-blade-transport-7-150x150

 

Klik hier voor uitzending RTL Z

Bron: NLVOW en Trouw

Tags: , , , , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Leveranciers, Onshore windparken, Overheid, Rotorblad, Subsidie, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.