2,5 GW drijvend offshore windpark Mareld in Zweden krijgt positief advies van provinciebestuur

| 17 juni 2024

Het provinciebestuur van Västra Götaland heeft vorige week een positief advies afgegeven aan de Zweedse regering voor de bouw van het drijvende offshore windpark Mareld.

Freja Offshore, een 50-50 joint venture tussen Mainstream Renewable Power en het Zweedse Hexicon, heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van het 2,5 GW Mareld offshore windpark. Dit windpark, dat op ongeveer 40 kilometer ten westen van Lysekil zal komen te liggen, zal naar verwachting jaarlijks 12 TeraWattuur aan elektriciteit gaan leveren. Het windpark kan daarmee een grote bijdrage leveren aan het voorzien in de elektriciteitsvraag in West-Zweden, dat tegen 2030 naar verwachting zal verdubbelen als gevolg van de elektrificatie van de industrie daar.

Goedkeuring onder voorbehoud van aanpassingen

De Zweedse regering had het provinciebestuur van Västra Götaland de opdracht gegeven om de aanvraag voor de bouw van Mareld voor te bereiden. Het provinciebestuur is vervolgens teruggekomen met de aanbeveling dat het windpark mag worden goedgekeurd, mits bepaalde aanpassingen worden aangebracht.

Tijdens het voorbereidingsproces heeft het bestuur van de provincie Freja aanbevolen om de grootte van het windparkgebied aan te passen, waarmee is ingestemd. Hiermee moet een duurzame coëxistentie met andere belangrijke gebruikers van de oceaan, zoals de commerciële visserij en de scheepvaart, worden gewaarborgd. De Zweedse regering zal nu een definitief besluit nemen over de aanvraag.

Freja Offshore heeft naast Mareld ook vergunningsaanvragen ingediend voor het 2,5 GW Dyning drijvend offshore windpark aan de Zweedse oostkust en het 2 GW Cirrus vaste bodem offshore windpark in het zuiden van Zweden. Bron: Freja Offshore

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.