Acciona verkoopt 30% belang in haar grootste windproject

| 17 maart 2021

Visualisatie van MacIntyre windpark© ACCIONA

De Spaanse ontwikkelaar ACCIONA verkoopt 30 % van haar aandelen in het nog te bouwen Australische windpark MacIntyre aan Ark Energy, een dochteronderneming van de Koreaanse metaalgroep Korea Zinc Co. Het gehele windpark is met een vermogen van 1 026 MW een van de grootste duurzame energieprojecten in Australië.

Het MacIntyre project is een partnerschap tussen ACCIONA en CleanCo, het nieuwe publieke elektriciteitsbedrijf van Queensland. Het gehele project krijgt 180 Nordex Delta 4000 turbines met elk een vermogen van 5,7 MW. Jaarlijks produceren de turbines gezamenlijk een hoeveelheid elektriciteit opwekken dat te vergelijken is met de jaarlijkse stroomvoorziening voor bijna 700.000 huishoudens.

CleanCo bouwt en beheert haar eigen windpark met 102.6 MW van 18 turbines binnen het MacIntyre project. ACCIONA bouwt en beheert 923.4 MW. Het is hiermee het grootste windpark voor het bedrijf. Volgens de overeenkomst zal Ark Energy een belang van 30% nemen in het ACCIONA deel van het project. ACCIONA blijft verantwoordelijk voor het beheer van het project tijdens de ontwikkelings-, bouw-, exploitatie- en onderhoudsfasen. Het windpark komt ongeveer 50 km ten zuidwesten van Warwick in Queensland te liggen.

ACCIONA heeft al een langlopende Power Purchase Agreement (PPA) gesloten met CleanCo dat naast de eigen jaarlijkse productie tevens de jaarlijkse productie van 400 MW van de ACCIONA-faciliteiten voor de looptijd van 10 jaar zal afnemen. Daarnaast zal het windpark ook stroom leveren aan Sun Metals Corporation, een dochteronderneming van Korea Zinc Co. en zo bijdragen aan Sun Metals ambitie om tegen 2040 100% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen.

Gereed in 2024

De bouw begint in de tweede helft van 2021, met het leeuwendeel van de totale investeringen (geschat op 1,3 miljard euro) in 2022 en 2023. Het windparkcomplex zal in fasen in gebruik gesteld worden en in 2024 volledig operationeel zijn. De projecten moeten een belangrijke economische impuls aan de lokale gemeenschap geven, met lokale investeringen van meer dan 325 miljoen euro en de creatie van 400 banen, zo meldt ACCIONA. Bron: ACCIONA

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.