Belgische netbeheerder Elia bouwt offshore service centrum in Oostende

| 17 mei 2023

De Belgische netbeheerder Elia en Haven Oostende hebben een concessieovereenkomst getekend voor de bouw van een offshore service center.

België heeft momenteel een totale offshore windcapaciteit van 2,3 GW (9 windparken) die tegen 2030 opgetrokken wordt naar 6 GW; dankzij de ontwikkeling van een tweede offshore windzone (Prinses Elisabeth zone). Daarnaast plant het land bijkomende onderzeese interconnectoren om massale hoeveelheden wind uit andere zeegebieden aan land te brengen.

Om die doelstellingen waar te maken, zal Elia in het komende decennium heel wat infrastructuur op zee bouwen; zoals het kunstmatige Prinses Elisabeth eiland en onderzeese interconnectoren met het Verenigd Koninkrijk (Nautilus) en Denemarken (TritonLink). Om die infrastructuur te bouwen en te onderhouden is een uitvalsbasis aan land nodig.

Uitvalsbasis aan land voor activiteiten op zee

De tussen Elia en Haven Oostende gesloten overeenkomst is een eerste stap in de realisatie van een nieuw polyvalent gebouw in het hart van de haven van Oostende – langs de kade vlakbij de Esplanadestraat 14. De locatie aan de kade is ideaal voor de interventies op zee.

Het toegekende concessiegebied beslaat een oppervlakte van ca. 3000 m2 en huisvest diverse activiteiten zoals een controlekamer die Elia’s offshore activiteiten monitort en een magazijn met werkmateriaal en reserveonderdelen. In de kantoren zullen tot 30 mensen werken waarvan 2/3de techniekers zijn die geregeld de zee opgaan voor inspecties en onderhoudswerken. De site heeft een louter administratieve en operationele functie. Er worden geen hoogspanningsinstallaties of hoogspanningsmasten voorzien. Eind 2025 wordt het gebouw in gebruik genomen.

Elia kiest bewust voor Haven Oostende die een belangrijke hub is voor offshore wind. De Belgische windparken, offshore leveranciers en vele maritieme autoriteiten en administraties hebben er kantoren. Ook heel wat R&D bedrijven in offshore hebben hun thuisbasis in Oostende. Elia huurt momenteel een gebouw in de haven maar met het oog op de geplande uitbreiding is er niet voldoende ruimte.

Duurzaam ontwerp

De tender voor het ontwerp van het gebouw is afgelopen week gelanceerd. Deelnemende architectenbureaus krijgen de opdracht om een duurzaam gebouw te ontwerpen met internationale uitstraling en diverse functies. Zo krijgt het gebouw op de eerste verdieping een polyvalente ruimte (500 m²) die zal dienen als offshore expertise- en bezoekerscentrum. Eind 2025 moet het gebouw klaar zijn. Bron: elia

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.