Boskalis boekt goede resultaten over alle divisies in H1 2023 – offshore wind doet het goed in orderportefeuille

| 17 augustus 2023

Koninklijke Boskalis B.V. (Boskalis) heeft vandaag de financiele cijfers bekend gemaakt voor de eerste helft van 2023. Het bedrijf kijkt terug op een sterk eerste halfjaar met over de volle breedte goede prestaties, zowel operationeel als financieel.

Bokalift 2 © Boskalis

De omzet is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 22% toegenomen tot EUR 1,97 miljard (H1 2022: EUR 1,61 miljard). De EBITDA is met 27% toegenomen en kwam uit op EUR 370 miljoen (H1 2022: EUR 292 miljoen). Gecorrigeerd voor een boekwinst van EUR 50 miljoen in het eerste halfjaar 2022 nam de EBITDA met 53% toe. De nettowinst steeg met 56% tot EUR 181 miljoen (H1 2022: EUR 116 miljoen, inclusief EUR 37 miljoen aan bijzondere baten en lasten).

De financiële positie van Boskalis is zeer sterk en de solvabiliteit is met 49% onverminderd hoog. Eind juli heeft Boskalis haar US Private Placement lening van USD 297 miljoen afgelost en Boskalis voldoet ruimschoots aan zijn financiële convenanten.

Offshore Energy

Bij Offshore Energy is de omzet met 50% toegenomen bij een EBITDA-toename van bijna 70%. Bij alle business units was er sprake van een toename van zowel de omzet als het resultaat. Het drukke eerste halfjaar werd ook weerspiegeld in een hoge bezetting van de grote schepen. Bij Marine Transport & Services is onder meer een indrukwekkend decomissioning project uitgevoerd waarbij een 330 meter lange, 50 jaar oude FPSO door de BOKA Vanguard naar een groene sloopwerf is vervoerd. Bij Heavy Lifting is de installatie van de fundaties van het Changfang & Xidao offshore wind project in Taiwan voltooid met het kraanschip Bokalift 1 en in de Verenigde Staten zijn alle geplande monopiles met ons nieuwe kraanschip Bokalift 2 met succes geplaatst. De vlootbezetting bij Marine Survey was zowel op de Noordzee als het Midden-Oosten hoog en bij Subsea Services bestond het goede eerste halfjaar uit een combinatie van regulier werk en decommissioning werkzaamheden. Tot slot is bij Seabed Intervention de vloot uitgebreid met de ingebruikname van de Seapiper en werd opnieuw veel werk verzet in Taiwan in de offshore wind.

Dredging & Inland Infra

In de divisie Dredging & Inland Infra is de omzet fractioneel toegenomen bij een 26% hogere EBITDA ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zowel de sleephopperzuigers als de snijkopzuigers waren uitzonderlijk goed bezet op grote werken in Azië en het Midden-Oosten. Vermeldenswaardige projecten in uitvoering zijn de activiteiten in Manilla (Filippijnen), Tuas Terminal 2 en de Pulau Tekong Polder (beide in Singapore), diverse projecten in het Midden-Oosten, de Fehmarnbelt-tunnel (tussen Denemarken en Duitsland), het toegangskanaal tot de haven van Harwich (Verenigd Koninkrijk), het versterken van een deel van de kustlijn van Togo en Benin, de verdieping van de Suriname Rivier (Suriname) en een groot aantal projecten in Nederland.

Salvage

Bij Salvage stond het eerste halfjaar vooral in het teken van twee prominente projecten. In Zuidoost-Azië is gestart met een tweejarig project voor de berging van een groot jack-up platform en eind april vond de mobilisatie plaats voor het project in Yemen om 1,1 miljoen vaten olie uit de in verval geraakte tanker FSO Safer naar een vervangende tanker over te pompen.
De omvang van de Towage portefeuille in het Boskalis resultaat is nog maar zeer beperkt. Begin 2023 is overeenstemming bereikt over de voorgenomen verkoop van de terminalactiviteiten van Smit Lamnalco en deze transactie zal naar verwachting in het vierde kwartaal worden afgerond.

Orderportefeuille

De orderportefeuille is met EUR 6,0 miljard vrijwel stabiel (ultimo 2022: EUR 6,1 miljard). Van de totale portefeuille bij Offshore Energy is ruim driekwart gerelateerd aan offshore wind. Met de werken in portefeuille ligt er een solide basis voor de rest van 2023 en 2024. Bron: Boskalis

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.