Eerste heipaal geslagen voor coöperatieve Bossche Windmolen West

| 17 februari 2021

Heistelling © Pure Energie

Vanochtend is de eerste paal geslagen voor de fundering van de coöperatieve windmolen Bossche Windmolen West. De windmolen maakt onderdeel uit van Windpark De Rietvelden en wordt eigendom van ruim 550 Bossche burgers en bedrijven die zich hebben verenigd in Coöperatieve vereniging Bossche Windmolen West (BWW). Naar verwachting wordt deze eind augustus 2021 in gebruik genomen.

BWW werkt samen met duurzame energieontwikkelaar Pure Energie aan windpark De Rietvelden op het bedrijventerrein De Rietvelden bij ’s-Hertogenbosch. In het windpark komen in totaal 4 turbines van Nordex te staan. Het gaat om het type N117/3600, met een ashoogte van 119 m, een rotordiameter van 117 m en een tiphoogte van 177,5 m. Eén van de windturbines is in eigendom van de ruim 550 leden van BWW. Pure Energie is eigenaar van de overige 3 windturbines.

De symbolische eerste heipaal werd bijgewoond door onder andere Mike van der Geld, wethouder Klimaat en Energie, die samen met bestuurslid Milko van Wegberg de heistelling in werking zette.

De bouw van het windpark is een belangrijke stap op weg naar een klimaat neutraal ’s-Hertogenbosch in 2050. Wethouder Van der Geld: “We zullen anders om moeten gaan met energie. Dan heb ik het over besparen en opwekken ervan. Natuurlijk brengt de komst van windturbines een maatschappelijke discussie met zich mee. Dat is begrijpelijk, en tegelijk zullen we met elkaar stappen moeten maken. Plannen van inwoners en ondernemers zijn van harte welkom. Ik ben dan ook blij met dit initiatief van deze 4 windmolens. Ik feliciteer energiecoöperatie Bossche Windmolen West van harte met de eerste paal. Een mijlpaal voor een klimaatneutraal ’s-Hertogenbosch!”

De vijftienjarige Lina benadrukte het enorme probleem van klimaatverandering voor de wereld waarin haar generatie een toekomst moet opbouwen. Namens de jongeren in de coöperatie zei zij: “we moeten nú actie ondernemen en onze stem laten horen! Hoe langer we wachten hoe pijnlijker de gevolgen van de klimaatcrisis zullen zijn en hoe moeilijker de oplossingen gaan worden. [….] Het bouwen van de Bossche Windmolen West is hopelijk het begin van een stroom van andere duurzame en groene initiatieven in de stad!”

De gezamenlijke verwachte jaarlijkse totale opbrengst van het windpark is circa 38 miljoen kWh. Dit is ter vergelijken met het verbruik van zo’n 12.000 huishoudens. De leden van coöperatie BWW verbruiken samen ruim 2 miljoen kWh per jaar uit hun eigen windmolen. De overige coöperatief opgewekte elektriciteit uit de windmolen wordt via Pure Energie verkocht aan Bossche grootverbruikers die hun elektriciteit graag lokaal willen vergroenen. De elektriciteit opgewekt door de overige drie windturbines wordt gebruikt om de brouwerij van Heineken ’s-Hertogenbosch van groene stroom te voorzien, zo meldt BWW. Bron: Pure Energie

Tags: , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.