Eneco start met verwijderen oudste turbines Windpark Landtong Rozenburg

| 17 maart 2021

Bron: Eneco

Eneco start deze maand met het verwijderen van de 10 oudste windturbines van Windpark Landtong Rozenburg als onderdeel van een repowering project. De oude turbines worden zo veel mogelijk lokaal hergebruikt. Voor het eerst worden ook de rotorbladen van de turbines deels gerecycled.

Het huidige windpark op Landtong Rozenburg in de haven van Rotterdam bestaat uit 12 windturbines met een totaal vermogen van 21 MW. In 2007 zijn de eerste 10 turbines (15 MW) gerealiseerd. In 2015 de andere 2 turbines.

Repowering

De eerste 10 windturbines worden dit jaar vervangen door 9 moderne exemplaren. Deze worden geleverd door Vestas. Het gaat om de V126-3.45 MW turbine met een tiphoogte van 193 meter en 3,8 MW vermogen in Power Optimized Mode. Met de 9 nieuwe turbines is het mogelijk om met 34 MW opgesteld vermogen ruim 117 GWh groene stroom op te wekken. Dit staat gelijk aan het gemiddelde jaargebruik van 43.000 huishoudens.

Recyclen

Het verwijderen van de oude windturbines wordt gedaan door F&B Windpower uit Franeker. De turbines worden zoveel mogelijk lokaal hergebruikt. Zo worden de fundaties van de turbines ter plekke gebruikt voor wegen en kraanopstelplaatsen. De turbines zelf worden grotendeels lokaal vershredderd. De metalen worden vervolgens als grondstof hergebruikt.

Eneco laat nu voor het eerst ook de rotorbladen van oude windturbines deels recyclen. Het Duitse bedrijf neowa GmbH zal het composiet uit de rotorbladen recyclen tot beton dat weer kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld betonklinkers.

Walstroom

Het nieuwe windpark wordt ook gebruikt voor walstroom, in eerste instantie voor de schepen van Heerema. Als zij aanleggen in de Rotterdamse haven gaan zij gebruikmaken van een walstroominstallatie, waardoor zij op een schone en duurzame manier alle voorzieningen op hun schepen kunnen laten draaien. Met het repoweren van windpark Landtong Rozenburg zet Eneco een volgende stap in het verduurzamen van de Rotterdamse haven.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.