Federale overheid VS verstrekt binnenkort leaserechten voor 7 GW offshore windenergie

| 17 januari 2022
Federale overheid VS verstrekt binnenkort leaserechten voor 7 GW offshore windenergie

Bron: BOEM

De federale Amerikaanse overheid zal binnenkort leasingrechten voor offshore windenergie verstrekken van een zeegebied van rond de 2.000 km2 voor de kust van de staten New Jersey en New York. Het is de eerste veiling van leasingrechten van de Biden Administration.

De veiling van leasingrechten werd aangekondigd door de Secretary of Interior, Deb Haaland. De Biden Administration wil in 2035 een geplaatst offshore windenergievermogen van 30 GW bereiken. In het kader van deze doelstelling moet deze aankondiging worden geplaatst. De verwachting is dat de helft van het 30 GW vermogen door de staten New Jersey en New York gerealiseerd zal worden.

Veiling voor 6 leasegebieden in New York Bight

Het Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) zal de veiling op 23 februari a.s. organiseren voor de leaserechten van een vermogensvolume van minimaal 7 GW in het zeegebied van de New York Bight. Op deze veiling kunnen ontwikkelaars bieden op zes leasegebieden – het grootste aantal gebieden dat ooit in één veiling is aangeboden.

Begin januari j.l. heeft Kathy Hochul, de gouverneur van de staat New York, bekend gemaakt om 500 miljoen $ te investeren voor de opbouw van productiefaciliteiten en een leveringsketen voor offshore windenergie. New York heeft op dit moment al goedgekeurde plannen voor de ontwikkeling van 4,3 GW offshore windenergie, dit is iets minder dan de helft van de doelstelling van 9 GW in 2035. In het kader van het investeringsvolume van 500 miljoen $ wordt verwacht dat New York in 2022 nieuwe projecten zal initiëren voor minstens 2 GW offshore vermogen.

Kleiner gebied dan gepland

De totale oppervlakte van het leasegebied is meer dan de helft van de oppervlakte van de staat Rhode Island. De kortste afstand van het leasegebied naar de kust van New Jersey is 50 km en naar de kust van New York 37 km. Volgens het Interior Department was het voorgestelde leasegebied in eerste instantie nog groter. Maar door inbreng van andere stakeholders van het zeegebied, met name commerciële visserijen, heeft BOEM het zeegebied met 72 % gereduceerd om zo conflichten met andere gebruikers te vermijden en milieueffecten tot een minimum te beperken.

De veilingsvoorwaarden voor de leaserechten bevatten ook stimuli voor de groei van de werkgelegenheid door lokale productie van windturbines en componenten van windturbines. Op 19 januari a.s. is een openbare hoorzitting over de veiling gepland en de veiling zal op 23 februari a.s. plaats vinden.

Goedkeuring offshore windparken

Hiervoor werd onder de Biden Administration ook al groen licht gegeven voor de bouw van twee grote offshore windparken. Eind november 2021 werd de bouw van het ongeveer 130 MW South Fork Wind-project uit de kust van Rhode Island goedgekeurd. Een week eerder werd de bouw gestart van het eerste commerciële offshore windpark van de VS: het 800 MW Vineyard Wind 1-project uit de kust van Massachusetts. Bron: Doi.gov

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd, Wereldwijd Windparken

Reacties zijn gesloten.