Grootste offshore windpark van Schotland volledig operationeel

| 17 oktober 2023

TotalEnergies en SSE Renewables kondigden vandaag aan dat hun offshore windpark Seagreen uit de kust van Schotland, met 1.075 MW vermogen nu volledig operationeel is.

Bron: Seagreen

Seagreen is een joint venture tussen TotalEnergies (51%) en SSE Renewables (49%). Het ligt in de Noordzee, zo’n 27 km uit de kust van Angus en bestaat uit 114 Vestas V164-10.0 MW windturbines. Het is daarmee het grootste operationele offshore windpark van Schotland en het diepste windpark met vaste fundaties ter wereld. De diepste fundatie reikt tot 58.7 m onder de zeespiegel. Het is tevens het grootste offshore windpark van TotalEnergies wereldwijd.

Het project, waarvan de bouw in juni 2020 begon, is in ongeveer 3 jaar voltooid. In augustus 2022 produceerde het de eerste stroom. De totale investering ligt rond de $ 4 miljard, wat globaal in lijn is met de verwachte capex, zo meldt TotalEnergies. SSE Renewables, met de steun van TotalEnergies, leidde de ontwikkeling en bouw en zal nu ook het windpark exploiteren gedurende de verwachte levensduur van 25 jaar. Hiervoor is een speciale onshore operatie- en onderhoudsbasis in de haven van Montrose ingericht.

Het 1.075 MW offshore windpark heeft de capaciteit om ongeveer 5 TWh op te wekken, of genoeg hernieuwbare elektriciteit om jaarlijks bijna 1,6 miljoen huizen van stroom te voorzien, gelijk aan twee derde van alle Schotse huizen.

In overeenstemming met zijn bedrijfsmodel zal TotalEnergies zijn aandeel in de productie via Seagreen commercialiseren via een mix van langetermijncontracten tegen gegarandeerde prijzen, waaronder een Contract for Difference (CfD) met een looptijd van 15 jaar, toegekend door de Britse regering, en een particuliere CfD met een looptijd van 15 jaar met de SSE Group, en kortetermijnverkopen op de groothandelsmarkt. Bron: Seagreen

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.