Hengelose 2-B Energy bouwt twee innovatieve windturbines in het Forthwind Offshore Wind Demonstration Project

| 17 januari 2017

Het project Forthwind Offshore Wind Demonstration Project voor de Schotse kust (1,5 km uit de kust in de baai bij Edinburgh) krijgt maximaal 18 MW aan vermogen. Het Hengelose 2-B Energy bedrijf gaat daar twee offshore windturbines bouwen. Het bijzondere is dat de windturbines maar 2 rotorbladen heeft. Sinds 2015 draaien bij Growind in de Eemshaven twee windmolen van ieder 6 MW op proef. 

De voordelen van twee rotorbladen zijn: “Het scheelt niet alleen letterlijk een blad, maar ook een hoop andere techniek en onderdelen.” Dat maakt het vervolgens mogelijk om de mast van de windmolen lichter uit te voeren. Tweede voordeel van het concept met slechts twee wieken is dat helikopters met onderhoudspersoneel direct bovenop de windturbine kunnen landen. Dat kan tot een windsnelheid van 25 meter per seconde en maakt inspectie en reparatie van de offshore windturbines goedkoper.

In 2014 sprak Peels van een kostenreductie van 40 procent op de eindprijs van zeewindstroom. Sindsdien heeft de concurrentie niet stilgezeten: Die veertig procent is met conventionele, driebladige windturbines inmiddels ook behaald. Dat doet echter niets af aan de door 2-B Energy geclaimde voordelen.

Lees meer

 

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.