Huisman levert ook kraan voor Eneti’s tweede installatieschip

| 17 januari 2022
Huisman levert ook kraan voor Eneti’s tweede installatieschip

Bron: Huisman

Kraanspecialist Huisman heeft een contract ondertekent met Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) voor de levering van nog een 2.600 mt Leg Encircling Crane (LEC). Deze kraan zal worden geïnstalleerd op het tweede windturbine installatieschip dat door Eneti werd besteld en door DSME gebouwd. 

Deze order volgt op een eerdere order, in juli vorig jaar, voor een soort gelijke kraan voor Eneti. De LEC zal worden uitgerust met een giek van 155 m, die – net als de eerste kraan – werd verlengd om een ongeëvenaarde hijshoogte van 174 m boven het dek te bereiken. Dit brengt de haakhoogte op ca. 215m boven LAT. Dit, gecombineerd met zijn 2.600mt hijscapaciteit, geeft de kraan een zekere mate van toekomstbestendigheid waardoor hij voorbereid is op het behandelen van de volgende generatie windturbines, met een capaciteit tot 20MW. Huisman zal het ontwerp, de engineering en de bouw van de LEC uitvoeren, inclusief de voetstukadapter. 

Leg Encircling Crane

Huisman heeft haar LEC’s ontworpen om te voldoen aan de eisen van de zich voortdurend ontwikkelende offshore Renewables sector. De kranen zijn licht van gewicht en hebben een hoge positioneringsnauwkeurigheid omdat het gebruik maakt van een volledig elektrisch aangedreven systeem.  Daarnaast is de kraan volgens Huisman zeer energiezuinig, wat bijdraagt aan een lagere uitstoot tijdens de werkzaamheden. 

De kraan heeft een kleine zwenkstraal (tail swing), waardoor de dekruimte optimaal is. Het thema van efficiëntie wordt voortgezet in het ontwerp van de zwenklager. Er wordt gebruik gemaakt van een in eigen huis ontwikkelt zwenklagersysteem, dat zorgt voor een betrouwbare en nauwkeurige positionering van de kraan.

De constructie in meerdere segmenten maakt inspectie en onderhoud eenvoudig. De gehele constructie en het merendeel van de hoofdapparatuur is veilig ondergebracht. Hierdoor wordt er bescherming geboden tegen het ruwe zeemilieu voor uiterste betrouwbaarheid en weinig onderhoud. Een uniek Lambda-giekontwerp zorgt voor een lichtgewicht en stijf ontwerp, waardoor de bewegingen aan de kraantip worden beperkt.

Min Yun, hoofd van DSME Offshore Machinery Procurement: “Wij van DSME zijn erg trots om het tweede Wind Turbine Installation Vessel voor Eneti te bouwen en voelen ons dankbaar dat we opnieuw een belangrijke kans krijgen om de relatie met onze waardevolle partner, Huisman, verder te versterken. We hebben er alle vertrouwen in dat Huisman ook de belangrijke rol in dit opmerkelijke project op zich zal nemen en alles in het werk zal stellen om ’s werelds meest hoogwaardige schip op tijd te helpen bouwen.”

Emanuele A Lauro, voorzitter en CEO van Eneti: “Wij zijn verheugd om de samenwerking met Huisman en DSME te verlengen en kijken uit naar de samenwerking in de komende jaren.”

David Roodenburg, CEO van Huisman: “Wij zijn DSME en Eneti dankbaar voor hun blijvende vertrouwen in Huisman met deze tweede order voor een Been Encircling Crane. Net als Eneti is Huisman toegewijd aan het bevorderen van duurzame energieoplossingen. Daarom hebben wij deze kraan ontwikkeld om de efficiënte bouw van offshore windparken te ondersteunen. De LEC is ontworpen met zowel betrouwbaarheid als schaalbaarheid in het achterhoofd. Hij is in staat om niet alleen de huidige generatie aan te kunnen, maar ook de grotere turbines met een hogere capaciteit die in de toekomst worden verwacht.” Bron: Huisman

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.