Iberdrola wil 300 MW drijvende offshore windpark in Spanje

| 17 februari 2021

Iberdrola directeur Ignacio Galán,© Iberdrola

De Spaanse ontwikkelaar Iberdrola heeft plannen voor wat het eerste drijvende offshore windpark op industriële schaal in Spanje zal zijn. Het project heeft een gepland vermogen van 300 MW en  omvat een benodigde investering van meer dan € 1 miljard. Het project moet in 2026 operationeel worden en zal dan het grootste drijvende project zijn.

De studie, het ontwerp en de engineering zouden dit jaar kunnen beginnen, meldt Iberdrola. Het project moet volgens het bedrijf een aanjager worden voor het creëren van een toeleveringsketen met bijbehorende banen in Spanje. Naar verwachting kan het project tot de inbedrijfstelling, gepland in 2026, meer dan 2.800 banen per jaar kunnen opleveren. In de periode 2021-2022, vóór de start van de bouwfase, kan het tussen de 1.000 en 2.000 banen opleveren. Aan het project zullen 66 Spaanse bedrijven en technologiecentra deelnemen, waaronder 52 MKBs.

Het drijvende windpark moet het speerpunt worden van een door Iberdrola geïdentificeerde potentiele ontwikkeling tot 2.000 MW aan drijvende offshore windprojecten voor de kusten van Galicië, Andalusië en de Canarische Eilanden.

Het project is een van de 150 initiatieven die het bedrijf heeft ingediend voor het Next Generation EU-programma op verschillende gebieden van duurzaamheid en sluit aan bij de pijlers van het herstel-, transformatie- en veerkrachtplan van de Spaanse regering. De initiatieven zouden gezamenlijk investeringen mobiliseren van € 21 miljard, honderden kleine en middelgrote ondernemingen betrekken en ongeveer 45.000 banen per jaar creëren.

Offshore wind ambities
Iberdrola is al betrokken bij verschillende offshore windprojecten in de Duitse Oostzee (Wikinger en Baltic Eagle), de Noordzee (East Anglia ONE) en de Ierse Zee (ten westen van Duddon Sands) en heeft op dit moment een offshore wind pipeline van meer dan 30 GW. Tegen 2025 verwacht Iberdrola wereldwijd 60 GW aan geïnstalleerde hernieuwbare capaciteit te bereiken, waarvan 4 GW offshore wind.

Tags: , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.