Iberdrola wil met windstroom van Whitelee windpark groene waterstof produceren

| 17 april 2021

Whitelee windpark levert stroom aan groene waterstoffaciliteitVia haar dochteronderneming voor duurzame energie in Schotland, ScottishPower, heeft Iberdrola, het internationaal opererende Spaanse energiebedrijf een vergunningsaanvraag ingediend voor de productie van groene waterstof met windstroom van haar windpark Whitelee.

De geplande elektrolyse apparatuur heeft een vermogen van 20 MW en zal deel uitmaken van een groene waterstof productiefaciliteit vlakbij het onshore windpark Whitelee. De continuïteit van de stroomvoorziening vanuit het windpark Whitelee voor de elektrolyse wordt ondersteund door zonnepanelen met 20 MW vermogen en een accu met to 50 MW vermogen. De faciliteit kan 8 ton groene waterstof per dag produceren.

Het waterstofproject zal gerealiseerd en geëxploiteerd worden door een samenwerking onder de naam ‘Green Hydrogen for Scotland’ van ScottishPower, BOC (leverancier van industrieel gas) en ITM Power. BOC is voor de technische opzet en het operationele beheer van de waterstofproductie verantwoordelijk en ITM Power is de leverancier van de elektrolyse apparatuur.

De vergunning voor het project wordt in de loop van het najaar 2021 verwacht. Zonder onverwachte vertragingen in het vergunningstraject zullen commerciële leveringen van groene waterstof nog vóór 2023 mogelijk zijn.

Whitelee onshore windpark

Whitelee is met 539 MW vermogen het grootste onshore windpark van het VK. De locatie ligt slechts 15 km ten zuiden van het centrum van Glasgow in het Eaglesham Moor. Bron: Iberdrola

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd, Wind & Waterstof

Reacties zijn gesloten.