IBIS Power plaatst eerste full-roof PowerNEST installatie
Afgelopen dinsdag, op de Global Wind Day 2021, was in Rotterdam de installatie van verschillende PowerNEST-modules door IBIS Power te aanschouwen. Dit geïntegreerde zonne- en windenergiesysteem werd geplaatst op het dak van het nieuwe Eden District op bouwlocatie Lloydskade langs de Maas en is de eerste full-roof installatie voor het bedrijf.
De PowerNEST is een idee van Alexander Suma. De inspiratie voor het ontwerp kwam tien jaar geleden toen hij nog woonachtig was in Miami, Florida in de VS. Het verbaasde hem dat in gebouwen de airconditioning dag en nacht aan moest blijven staan. Dit bracht hem op het idee om te kijken hoe de elementen van buiten gebruikt konden worden voor het opwekken van energie. Het concept is in de tussentijd verder ontwikkeld tot wat het nu is.
Verhoogde energieproductie
Het concept bestaat uit een verhoogd platform van zonnepanelen waaronder windsystemen geplaatst worden. Door gebruik te maken van een verhoogd en vergroot platform kan van het hele dakoppervlak plus extra ( totaal 105%) gebruik worden gemaakt. Daar waar bij plaatsing van panelen direct op het dak slechts 40% wordt gedekt. Doordat het systeem over de dak heen helt kan niet alleen het oppervlakte van het dak voor plaatsing van zonnepanelen worden vergroot, het zorgt er ook voor dat de wind van de gevel kan worden opgevangen en via trechters naar de windturbines worden geleid. Deze trechters verhogen de snelheid van de gevangen wind met factor 1,4 a 1,6. Hierdoor produceert de windturbine 20% meer. Dit ‘Venturi’-effect moet naast versnelling ook zorgen voor minder turbulentie. Bovendien koelt de windstroom de zonnepanelen van onderaf af om ook hun jaarlijkse rendement te verhogen, met ongeveer 15%.
Door het vergrootte dakoppervlakte en de combinatie van zon en wind kan er extra veel energie opgewekt worden, volgens IBIS Power tot wel zes keer meer dan wanneer alleen zonnepanelen op het dak waren gelegd. PowerNEST is geschikt voor plaatsing op gebouwen vanaf 5 verdiepingen hoog, zonder obstructie van bebouwing en bomen en een goede windkracht en waar zonnepanelen alleen niet voldoende energie opwekken voor het totale elektriciteitsgebruik. Bovendien is het systeem modulair en eenvoudig te installeren. Wat betreft geluid voldoet het concept aan de gelden regelgeving voor de bouw en is eigenlijk alleen hoorbaar binnen deze grenzen op stormachtige dagen, aldus Suma.
Tekst gaat verder onder de foto
Eden District
Het systeem wat gisteren geplaatst werd bestaat uit 6 modules waarvan 3 met elk een windturbine. Het totaal aantal zonnepanelen dat geplaatst werd is 144. De installatie is op ongeveer 20 meter hoogte op een dak van 22 bij 15 meter bevestigd. De installatie werd uitgevoerd met een 400tons mobiele kraan. Elke module is 4,8 meter hoog en 7,2 meter bij 7,2 meter breed waardoor het 1 meter over de dakrand helt. Het gehele systeem weegt 120 kilo per vierkante meter of, zoals Suma uitlegde, vergelijkbaar met een 10cm-laag water op het dak.
Combinatie van design en techniek
De opgewekte energie is te vergelijken met het elektriciteitsverbruik van 29 appartementen in het gebouw. Omdat het gebouw nieuw is kon de PowerNEST geïntegreerd worden in het ontwerp maar het is ook geschikt voor bestaande gebouwen. Door de zwartstalen uitwerking is het systeem niet alleen functioneel maar ook architectonisch passend. Dit werd ook nog eens bevestigd door Arno Bonte, als wethouder verantwoordelijk voor Duurzaamheid en Energietransitie in Rotterdam.
Dit is een belangrijke bijkomende feature en zal helpen de acceptatie te vergroten, zeker nu sinds januari dit jaar een nieuwe regelgeving (BENG norm) vereist dat bij elk nieuwe gebouw 50% van het verwachte energieverbruik op duurzame manier moet worden opgewekt. Hetzij door plaatsing van een systeem op het gebouw of bij het gebouw. Suma’s team heeft gekeken naar data voorhanden en op basis hiervan zeker 7000 gebouwen geschikt bevonden voor mogelijke plaatsing van PowerNEST.
Voor geïnteresseerden die niet aanwezig konden zijn werd een live stream uitgezonden. De uitzendingen zijn terug te zien op het Youtube-kanaal van IBIS Power:
Windpowernl (de Engelse titel van dezelfde uitgever als Windenergie-nieuws) komt later dit jaar met een special over kleine windturbines uit. Meer info hierover? Klik hier.
Category: Kleine Windmolens, Windenergie