IHC en MARIN bereiken mijlpaal in autonomome SOV project

| 17 juni 2020

© Royal IHC

Met het afronden van de laatste van 3 modeltestfases hebben Royal IHC en MARIN vorige week een mijlpaal bereikt in hun gezamenlijk project om een autonoom opererend service operation vessel (SOV) te ontwikkelen.

Het deels door TKI Wind Op Zee gefinancierde project moet leiden tot een meer efficiënt opererende SOV. IHC ontwikkelde hiervoor een technologie dat een van haar SOV’s veilig door een windpark kan laten manoeuvreren en toegang tot de turbines geeft. Een ‘virtuele kapitein’ voert hierbij veilig en autonoom een set taken uit. Deze vinden plaats onder toezicht van menselijke operators.

Er wordt gebruik gemaakt van een geïntegreerde aanpak, die het dynamische positioneringssysteem (DPS), de bewegingsgecompenseerde gangway en scheepsbewegingen omvat. Deze geïntegreerde benadering van het SOV-ontwerp en de missieapparatuur zou moeten leiden tot verbeterde veiligheid, verhoogde werkbaarheid en lagere operationele kosten.

De autonome operatie is een van de unieke kenmerken van onze SOV en is al enkele jaren in ontwikkeling en gebaseerd op uitgebreide input van belanghebbenden uit de industrie.

Model testen in bassin van MARIN
De modeltesten vonden plaats in de bassins van MARIN in Wageningen en bestonden uit een powering, seakeeping en dynamische positionering (DP) test. Voor de tests werden de uitdagende omgevingscondities van de centrale Noordzee met een significante golfhoogte van 3 tot 3,5 meter gesimuleerd. De tests hebben de bewegingskenmerken en de positiebehoudmogelijkheden van de SOV en de DPS van IHC bewezen.

De resultaten zullen worden geïmplementeerd in het scheepsmodel in de autonome SOV-simulator van IHC. De simulator, die alle functionele systemen van het autonome schip omvat, zal worden gebruikt om het schip in actie te demonstreren aan belanghebbenden uit de industrie. De simulator wordt naar verwachting in december 2020 opgeleverd. Een volgende stap is het ontwikkelen van een prototype van een autonoom opererende SOV.

Autonome navigatie- en besturingsfunctionaliteit
Een volgende fase van het project is gericht op de verdere ontwikkeling van de autonome navigatie- en besturingsfunctionaliteit. Egbert Ypma, MARIN’s teamleider Autonomy & Decision Support: “Dit project is een uitstekende case om het volledige potentieel van een autonome functionaliteit in een operationele setting te demonstreren. De uitdagingen liggen niet alleen bij de ontwikkeling van deze functionaliteit, maar ook bij het valideren en testen van het hele systeem om de robuustheid tegen defecte sensoren en subsystemen te bewijzen.”

Tags: , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.