Losgetrilde pitch cylinder veroorzaakte omvallen windturbine Windpark Eemmeerdijk

| 17 mei 2023

Dit maakte energiebedrijf Vattenfall, eigenaar van het iconische windpark met tweebladige windturbines langs de Eemmeerdijk in Flevoland, gisteren bekend.

©BGF

Windpark Eemmeerdijk is het laatste windpark met NedWind 55 windturbines. Een van deze tweebladige windturbines brak in januari dit jaar af.

Afgelopen maanden deed een extern bureau onderzoek naar het incident. Een losgetrilde pitch cylinder blijkt de oorzaak te zijn van het voorval. Ook worden er vragen gesteld over het ontwerp van de turbine.

Het incident met de windturbine is veroorzaakt door een defect onderdeel in het systeem waarmee de stand van de bladen van een turbine wordt bestuurd, zo meldt Vattenfall. Deze zogeheten pitch cylinder is bedoeld om de bladen ‘uit de wind’ te draaien, zodat de turbine stil kan worden gezet. Op 4 januari trok de wind stevig aan en werkte dat besturingssysteem niet meer. Hierdoor konden de bladen niet meer in een andere stand worden gezet en vingen ze teveel wind.

Besturing van de bladen is de belangrijkste manier om een turbine af te remmen. Turbines hebben echter ook een mechanische rem. Die rem werd geactiveerd, maar bleek niet meer in staat de turbine stil te zetten. De generatoren leverden daardoor tweemaal zoveel elektriciteit als waarvoor ze waren ontworpen, en zijn uitgevallen. De bladen gingen steeds sneller draaien, tot er uiteindelijk eentje afbrak. Daarna raakte de turbine zo uit balans dat het bovenste deel ervan ook afbrak.

Geleerde lessen

Volgens Vattenfall komt een incident als dit zelden voor, het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest. Een van de lessen die het bedrijf uit dit incident trekt, is dat een enkele fout niet zulke grote gevolgen moet kunnen hebben. Het ontwerp van de turbine speelt daarbij een belangrijke rol. Nadat de pitch cylinder was losgekomen, hadden de bladen automatisch in een stand moeten komen waarin ze geen wind meer konden vangen. In plaats daarvan bleven ze juist wind vangen. Die cilinder was afgelopen herfst nog vervangen. Daarbij werd het borgingsmiddel dat ervoor zorgt dat de cilinder stevig vastzit, niet goed aangebracht. Een beter cilinderontwerp had het lostrillen kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door aan het einde een metalen borgpin te gebruiken.

Enige windpark met dit type windturbines

Windpark Eemmeerdijk is het enige windpark in Nederland waar Vattenfall dit type turbine met twee bladen heeft gebruikt. Tegenwoordig hebben turbines drie bladen en elk blad heeft zijn eigen besturingssysteem. Als één van de aansturingssystemen van een blad defect raakt, brengen de andere twee bladen de turbine tot stilstand en voorkom je een incident zoals dit. Mogelijk komt een dergelijk systeem nog wel voor op windparken van andere eigenaren. Het is daarom belangrijk dat zij geïnformeerd worden over eventuele risico’s.

De windturbines op Eemmeerdijk stonden al op de planning om later dit jaar te worden afgebroken. Ze komen voor die tijd niet meer in gebruik. Direct na het ongeval werden de overige zestien turbines van het windpark al stilgezet.

Belangrijke lessen

Een van de lessen die Vattenfall zegt hieruit te halen, is dat een enkele fout niet zulke grote gevolgen mag hebben. Hoewel de turbine 25 jaar geleden voldeed aan alle veiligheidseisen, zijn de inzichten in de afgelopen jaren veranderd. Na twintig jaar worden turbines uitgebreid gecontroleerd om te kijken of ze langer mogen draaien. Daarbij zou ook moeten worden bekeken of het ontwerp nog voldoet aan de veiligheidseisen van vandaag. En welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid te waarborgen als dat niet het geval is. Het energiebedrijf zal zijn bevindingen en aanbevelingen delen met zijn partners in de windsector. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.