Mainstream en Ocean Winds ontwikkelen samen 2,3 GW Arven drijvend offshore windpark bij Shetland eilanden

| 17 augustus 2023

Met het afronden van een 50% belang in Ocean Wind’s holding, kunnen duurzame energieontwikkelaar Mainstream Renewable Power en Ocean Wind, de internationale joint venture van EDPR en ENGIE voor offshore windenergie, de twee locaties binnen het Arven offshore windgebied ten oosten van de Shetland eilanden samen gaan ontwikkelen. Hiermee komt de totale omvang van het Arven Offshore Windpark op 2,3 GW.

Bron: Mainstream

De twee locaties van het Arven Offshore Windpark liggen ten oosten van de Shetlandeilanden binnen een groter gebied dat Crown Estate Scotland het NE1-locatiegebied heeft genoemd. Het ligt ongeveer 22 kilometer van Shetland en heeft een waterdiepte van ongeveer 100 meter, waardoor het ideaal is voor drijvende windenergie.

De twee locaties werden in de 2022 ScotWind-ronde aanbesteed. De 1,8 GW locatie ten oosten van de Shetland eilanden werd toegekend aan de 50:50 joint venture tussen Mainstream en Ocean Winds. Ocean Winds won ook de vergunning van de  500 MW-locatie. Mainstream heeft nu haar acquisitie van een 50% belang in Ocean Wind’s holding afgerond en de twee locaties worden nu gezamenlijk ontwikkeld om hun potentieel te maximaliseren.

Langdurige samenwerking

Mainstream en Ocean Winds hebben een langdurige samenwerking. De bedrijven ontwikkelen momenteel een drijvend offshore windpark van 1,2 GW in Zuid-Korea en zitten in een consortium voor de aankomende Utsira Nord drijvende offshore wind tender in Noorwegen. Door het uitbreiden van dit partnerschap en het ontwikkelen van de twee locaties voor Shetland, zullen Mainstream en Ocean Winds hun gecombineerde expertise inzetten om de voordelen voor Shetland en Schotland te maximaliseren, kansen te creëren in de toeleveringsketen en banen te creëren.

Status

De partners zijn begonnen met een vroeg stadium van lokale betrokkenheid, ontmoetingen met partners uit de toeleveringsketen, lokale autoriteiten en vertegenwoordigers van de visserij. Het windpark zal naar verwachting ergens in 2030 gereed zijn.

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.