Marijn van Rooi van Ocean Grazer wint Prins Friso Ingenieursprijs 2022

| 17 maart 2022
Marijn van Rooij van Ocean Grazer is winnaar Prins Friso Ingenieursprijs 2022

Bron: KIVI

Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft gisteren, op de Dag van de ingenieur, Marijn van Rooij van Ocean Grazer BV als winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs 2022 uitgeroepen.

Marijn van Rooij is co-founder en CTO van Ocean Grazer, een Nederlandse start-up en een spin-off van de Rijksuniversiteit Groningen dat sinds 2014 de Ocean Battery in ontwikkeling heeft. Ocean Battery is de eerste, schaalbare en milieuvriendelijke energieopslagoplossing op nutsschaal om hernieuwbare energie als windenergie op te slaan waar het wordt geproduceerd, offshore. Op die manier kunnen de lokale piekbelastingen in het netwerk verminderd en vraag en aanbod optimaal op elkaar afgestemd worden. Ocean Grazer werkt op dit moment aan een testveld voor energieopslag in de Eemshaven.

De vakjury had dit jaar te maken met drie finalisten. KIVI maakte deze begin dit jaar bekend. Allemaal houden zij zich bezig met water, ieder vanuit een eigen invalshoek. Naast Marijn van Rooij, streden ook Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco en Sjoerd Kerstens, leading professional Water bij Royal HaskoningDHV om de prijs.

Met een overweldigende hoeveelheid stemmen heeft Nikéh Booister de Publieksprijs gewonnen. Zij pleit voor een meer toekomstgerichte blik bij het inrichten van Nederland.

De runner-up was Sjoerd Kerstens. Hij houdt zich bezig met het verbeteren van sanitaire voorzieningen overal ter wereld, bijvoorbeeld door afvalwater als grondstof te beschouwen. Kerstens kreeg de tweede prijs van de vakjury. Een van de uitvindingen waar hij aan meewerkte won eerder dit jaar De Vernufteling.

Met de Prins Friso Ingenieursprijs wil KIVI excellente ingenieurs en hun werk zichtbaar maken. Het is de achtste keer dat deze prijs wordt uitgereikt.

Diezelfde dag werd ook de winnar van de KIVI Engineering Student Team award bekend gemaakt. De eer ging naar het studententeam MSP-Maastricht dat met het project MethaGone werken aan een voedingssupplement waardoor koeien minder van het broeikasgas methaan uitstoten.

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.