Minister Kamp (EZ) wil stimuleringsgeld voor wind op zee regelen

| 17 juni 2013

Op de Winddag 2013 hebben de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) en het TKI Wind op Zee het Plan van Aanpak voor het offshore windpark “Leeghwater” gepresenteerd. Het werd door de meer dan 300 aanwezige vertegenwoordigers van de windsector enthousiast ontvangen. In het Kamerdebat gisteren zei Minister Kamp van EZ dat hij wind op zee hard nodig heeft om de 16% duurzame energie halen. Hij kondigde aan de daarvoor nodige investeringsgelden te willen organiseren in zijn stimuleringsbudget voor duurzame energie.
“Leeghwater” is de naam die gegeven is aan een nieuw te ontwikkelen windpark op zee. Bedoeld voor demonstraties van, en als proeftuin voor, innovaties waarmee offshore windenergie goedkoper gaat worden. Door nieuwe uitvindingen en technieken, nieuwe processen, nieuw beleid en daadwerkelijk bouwen gaat wind op zee 40% goedkoper worden tussen nu en 2020. Die moeten wel uitgetest en gedemonstreerd worden. Dat is doel van het nieuw te bouwen windpark Leeghwater.
Goed voor banen in Nederland en offshore wind blijkt een goed exportproduct
In Europa komen er honderdduizend nieuwe banen bij in de offshore wind sector tussen nu en 2020. Leeghwater helpt bij het ontwikkelen van een goede thuismarkt die een grote bijdrage gaat leveren aan het borgen en het uitbreiden van het marktaandeel van het Nederlandse export product offshore wind. In 2010 genereerde de Nederlandse offshore wind sector een omzet van ruim 1 miljard euro, grotendeels uit projecten in onze buurlanden. Dit succes is een direct gevolg van de twee Nederlandse offshore windparken die tussen 2006 en 2008 werden gebouwd. De ervaring uit deze projecten en de geloofwaardigheid die dit met zich meebracht, zijn van doorslaggevend belang geweest voor dit succesvolle exportproduct. De markt rond de Noordzee zal de komende jaren enorm toenemen.

Bron: NWEA

Category: Bedrijven, Beleggen, Electriciteit, Groene energie, Offshore Windparken, Offshore windparken, Overheid, Subsidie, Wereldwijd, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.