Nederlandse offshore spelers sluiten aan bij ledennetwerk van het AquaVentus groene waterstof uit offshore wind project
Een aantal grote Nederlandse offshore spelers hebben zich recentelijk aangesloten bij het ondersteunende netwerk voor het AquaVentus project dat 10 GW offshore windopwekking nastreeft tegen 2035 voor de productie van groene waterstof.
De plannen van het AquaVentus-project voorzien in de oprichting van elektrolyse-eenheden in de Noordzee met een totale capaciteit van 10 gigawatt tegen 2035, genoeg om 1 miljoen ton groene waterstof te produceren. Het Duitse eiland Helgoland zal hierbij als belangrijkste hub dienen. Het wordt het vertrekpunt van de reis van de waterstof via een centrale verzamelleiding naar het vaste land. Naast de uitbreiding van duurzame energie voor energieopwekking, opent AquaVentus ontwikkelingsmogelijkheden voor de energiesector, voor een CO2-vrije industrie, de bouw van fabrieken, de maritieme sector, de chemie, mobiliteit en logistiek. Tot de samenwerkingspartners van AquaVentus behoren RWE, het eiland Helgoland, Reuther, Vattenfall, Shell, Gasunie, Siemens, Parkwind en MHI Vestas.
Ter ondersteuning is een ledennetwerk opgezet. De afgelopen maand sloten acht nieuwe partijen zich aan als lid bij deze AquaVentus Support Association. Dit brengt het ledenaantal op 79.
“De belangstelling voor AquaVentus en de visie van 1 miljoen ton groene waterstof uit de Noordzee gaat onverminderd door”, zegt Jörg Singer, voorzitter van het bestuur van het ledennetwerk en mede-initiatiefnemer van het project. “Ons holistische concept, van waterstofproductie via elektrolyse op zee, tot vervoer via pijpleidingen, tot gebruik op Helgoland in de verwarmingssector en als scheepsvoortstuwing in de vorm van LOHC (“Liquid-Organic-Hydrogen-Carriers”), overtuigt veel nationale en internationale bedrijven en onderzoeksinstellingen”, beklemtoont hij. “Zo zijn we enerzijds een showcase voor nieuwe technologieën en bieden we anderzijds Duitse en Europese politici een concreet implementatieproject voor de productie van grote hoeveelheden groene waterstof tegen 2035”, legt Singer uit.
Offshore energie spelers
De nieuwkomers komen uit de sectoren pijpleidingexploitatie, olie- en gasproductie, adviesverlening, offshore-installatie en power-to-X. Onder deze nieuwe leden bevinden zich verschillende Nederlandse spelers waaronder de eigenaars en exploitanten van pijpleidingen NOGAT BV en NGT BV (Noordgastransport). NOGAT is ook de naam van een gaspijpleidingstelsel in de Nederlandse Noordzee dat de onderneming exploiteert. De pijpleidingen leveren ook gas uit Denemarken en Duitsland aan Den Helder in Nederland. De Nederlandse gastransporteur NGT exploiteert een pijpleidingennet van ongeveer 500 km in de Noordzee. De onderneming maakt ook grote hoeveelheden van het getransporteerde gas vloeibaar.
Andere in Nederland gevestigde bedrijven die zich hebben aangesloten bij het waterstofproject zijn olie- en gasproductiebedrijf Neptune Energy Netherlands, offshore transport, installatie en decommissioning specialist Heerema Marine Contractors. Neptune Energy Netherlands, NOGAT en NGT zijn allen ook betrokken bij het PosHYdon waterstofproject.
De buitenlandse nieuwe leden zijn het in Italie gevestigde Saipem, het Deense adviesbureau Ramboll, het Duitse advies- en planningsbureau Gicon-Großmann Ingenieur Consult en het Duitse Ptx Development GmbH dat waterstof wil produceren met elektriciteit uit windenergie en fotovoltaïsche energie.
Category: Wereldwijd, Wind & Waterstof