Nieuwe technologie maakt recycling van composieten rotorbladen mogelijk

| 17 mei 2021
Nieuwe technologie voor recycling van composieten rotorbladen

© Vestas

Een coalitie van industrie en academische leiders, geleid door Vestas, heeft een nieuwe technologie ontwikkeld om circulariteit mogelijk te maken voor thermohardende composieten, het materiaal dat wordt gebruikt om rotorbladen te maken. De nieuwe technologie vormt de laatste technologische stap op weg naar een volledig recyclebare waardeketen voor windturbines. De coalitie CETEC (Circular Economy for Thermosets Epoxy Composites) streeft ernaar om de oplossing binnen 3 jaar een volledig commercieel beschikbare te maken.

Windturbines zijn voor 85-90 procent recyclebaar, waarbij rotorbladmateriaal het resterende percentage vormt dat niet kan worden gerecycled vanwege de aard van thermohardende composieten. CETEC streeft ernaar deze recyclingkloof te dichten en een belangrijke stap voorwaarts mogelijk te maken in de eliminatie van afval in de windenergiesector.

CETEC wordt geleid door Deense windturbinefabrikant Vestas dat de ambitie heeft om tegen 2040 windturbines te produceren die volledig herbruik zijn. Andere partners zijn industriële en academische leiders, waaronder Olin, de wereldleider op het gebied van epoxy, het Danish Technological Institute (DTI) en Universiteit van Aarhus.

DreamWind

Ontwikkeld door DreamWind, een innovatie-initiatief aangestuurd door dezelfde partners, bestaat de nieuwe technologie uit een proces in twee stappen. In een eerste stap worden thermohardende composieten gedemonteerd tot vezels en epoxy. Hierna wordt de epoxy door een nieuw chemisch cyclisch proces verder opgesplitst in basiscomponenten die vergelijkbaar zijn met nieuwe materialen. Deze materialen kunnen vervolgens opnieuw worden gebruikt bij de fabricage van nieuwe turbinebladen, waardoor een nieuwe circulaire route voor epoxyhars ontstaat.

“Het belangrijkste kenmerk van composietmaterialen is hun unieke combinatie van laag gewicht en hoge sterkte. Dit wordt bepaald door de sterke hechting van twee verschillende materialen: vezels en epoxy. Het probleem is dat deze goede hechting de materialen moeilijk recyclebaar maakt. Daarom is de ontwikkeling van CETEC’s nieuwe technologie, die demontage van het composiet aan het einde van de levensduur mogelijk maakt, een gamechanger, die ons in staat zal stellen de waarde van elke materiaalstroom in een nieuwe circulaire waardeketen vast te leggen “, aldus Simon Frølich, Teammanager, PhD, Deens Technologisch Instituut.

CETEC’s oplossing pakt het huidige gebrek aan beschikbare recyclingtechnologie voor epoxyharsen aan. Dit creëert de mogelijkheid om nieuwe recyclingoplossingen in de windindustrie te introduceren en het potentieel bieden voor een commerciële waarde, met name in markten waar de regelgeving rond afvalbeheer voor verwerkende industrieën wordt aangescherpt om een ​​bredere duurzaamheidsagenda te dienen. Als de oplossing volledig is ontwikkeld, kan deze ook een impact hebben op andere industrieën die bij de productie afhankelijk zijn van thermohardend composiet, zoals de automobielsector en de luchtvaart.

CETEC streeft ernaar om binnen drie jaar een volledig bereikbare oplossing te presenteren die klaar is voor industriële acceptatie, gebaseerd op commercialisering van de nieuwe circulariteitstechnologie. CETEC wordt gedeeltelijk gefinancierd door Innovation Fund Denmark (IFD). Bron: Vestas

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.