Ørsted ontvangt vergunning voor offshore windpark Hornsea Four in het VK

| 17 juli 2023

Bron: Ørsted

De minister voor Energy Security and Net Zero verstrekte op 12 juli j.l. aan Ørsted de vergunning voor de ontwikkeling van het offshore windpark Hornsea Four. In Engelse termen is dat de Development Consent Order (DCO).

 

Het Deense energiebedrijf Ørsted heeft de ontwikkelrechten voor de Hornsea Zone voor windenergie in augustus 2015 verworven van het consortium SMart Wind, een samenwerking van de ontwikkelaar van duurzame energieprojecten, Mainstream Renewable Power en Siemens Financial Services. SMart Wind had de ontwikkelrechten voor de Hornsea Zone in het kader van de derde windenergie leasing ronde van de Crown Estate gewonnen.

Ørsted heeft de Hornsea Zone in vier deelprojecten opgesplitst:
– Hornsea One is sinds 2019 operationeel met 174 Siemens Gamesa windturbines van
7 MW vermogen, in totaal 1,2 GW.
– Hornsea Two is sinds 2022 operationeel met 165 Siemens Gamesa windturbines van
8 MW vermogen, in totaal 1,3 GW.
– Hornsea Three, gepland met 231 windturbines en in totaal 2,85 GW vermogen is de op dit moment wereldwijd grootste geplande offshore windpark. De ontwikkeling is zo ver gevorderd dat binnen kort de definitieve investeringsbeslissing van Orsted verwacht wordt.
– Hornsea Four, gepland zijn maximaal 180 windturbines met een totaal vermogen van
2,6 GW.

Het zeegebied van de Hornsea Zone is in de Noordzee voor de kust van Yorkshire. De locatie van Hornsea Four is de meest westelijke met een kortste afstand van 69 km naar de Flamborough Head enkele kilometers ten noorden van de plaats Bridlington. Op de meest oostelijke locatie van de zone is Hornsea Three gepland met een grootste afstand naar de kust van ca. 175 km.

Op basis van het DCO kan in de volgende fase het ontwerp van het Hornsea Four windpark verder gedetailleerd worden uitgewerkt.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.