Offshore windpark toch tikkeltje groter

| 17 oktober 2010
bron: Energia

Met het restbudget van de offshore windtender zal een windturbinepark van maximaal 120 tot 130 MW kunnen worden gebouwd. Dat is weliswaar niet genoeg om aan het gewenste totaal van 950 MW te komen, maar toch iets meer dan tot nu toe was aangegeven.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) had een budget van EUR 4,5 mln gereserveerd om de bouw van 950 MW aan offshore windparken te kunnen ondersteunen. In het voorjaar bleek dat zoveel capaciteit niet gerealiseerd kon worden. Het grootste deel van het budget, EUR 3,5 mrd, werd aan Bard toegewezen, dat er 600 MW aan turbines mee denkt neer te zetten (verdeeld over twee parken). Over bleef dus zo’n EUR 1 mrd.

Daarmee kon hooguit nog een park van nog eens 100 MW verrijzen, zo werd tot nu toe gesteld vanuit EZ. Maar het restbudget, EUR 989 mln om precies te zijn, is mogelijk toereikend voor ietsje meer, blijkt uit een brief die demissionair minister Maria van der Hoeven vorige week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zij stelt daarin dat het resterende bedrag “correspondeert aan 120 tot 130 MW mogelijke parkgrootte”.

Dat zou het gerealiseerde eindtotaal dan op maximaal 730 MW in plaats van de gewenste 950 MW brengen. EZ-woordvoerder Hans van der Vlies nuanceert die omvang van 120 tot 130 MW enigszins: “De werkelijke uitkomst kan lager uitvallen. Het gaat hier om wat op grond van de aangevraagde subsidie per kWh maximaal met het restbudget kan worden gerealiseerd.”

Belangstellende partijen die aanspraak willen maken op die EUR 989 mln hebben tot en met deze maandag vijf uur ’s middags de tijd om hun interesse kenbaar te maken aan het ministerie. Agentschap NL zal dan binnenkort beslissen wie het geld daadwerkelijk krijgt. In ieder geval azen Bard en Eneco op de resterende miljoenen.

Woordvoerder Stefan de Krijger van Agentschap NL laat weten dat het nog niet is te zeggen hoelang het verlossende bericht op zich zal laten wachten. “Pas als alle aanvragen binnen zijn hebben we er meer zicht op hoe lang nodig is om alles op zijn merites te beoordelen”, aldus De Krijger.

Category: Offshore windparken, Windparken

Reacties zijn gesloten.