Onderzoek naar vallend ijs van windmolens

| 17 januari 2017

Afgelopen zaterdag was het even spannend voor automobilisten en fiets bij Rozenburg die de thomassentunnel in reden. Er viel ijs van de wieken en dat is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de rotorbladen van de windturbines. Turbine-exploitant Greenchoice is niet overtuigd en wil eerst een bewijs.

 De windturbines langs de A15 staan dicht op het asfalt en hangen deels boven de weg. Greenchoice heeft voor de bouw wel moeten aantonen dat het verkeer geen last heeft van de windturbines. Ook was ijzel onderdeel van het onderzoek”, aldus Rijkswaterstaat. De wegbeheerder neemt het hoog op dat er zaterdag toch bevroren brokken van de wieken af kwamen.

De politie sloeg rond half één alarm. Er vallen stukken dooiend ijs van de windmolens bij de Thomassentunnel, zo luidde de waarschuwing van de agenten aan Rijkswaterstaat. Die spoedde zich naar de plek des onheils. Van de brokken was toen al niets meer te zien. ,,De weginspecteur heeft er nog een tijdje onder gestaan”, vertelt Michel de Vos van Rijkswaterstaat. ,,Er kwamen witte vliesjes van de windmolens. Dat was dusdanig dat het geen gevaar meer opleverde.” De weg bleef open voor het verkeer.
Voor Rijkswaterstaat is het incident aanleiding om zo snel mogelijk om de tafel te gaan met Greenchoice. ,,Rijkswaterstaat wil geen herhaling van de situatie van afgelopen zaterdag.” Volgens Greenchoice is het nog de vraag of echt ijs van de turbines is gekomen. Het bedrijf trekt dat in twijfel, omdat de politie niet heeft aangewezen om welke windmolen het precies gaat.

De turbines zijn uitgeschakeld zodra het ijsdetectiesysteem op de turbines nattigheid voelde, legt Marieke van den Hoek van Greenchoice uit. De rotoren stoppen en de koppen van de windturbines kruien vervolgens naar een veilige hoek.

De reactie van Greenchoice wekt wrevel bij de politie. ,,Wij hebben niet voor niets over vallend ijs bericht”, reageert Wessel Stolle van de politie. Rijkswaterstaat gaat hoe dan ook in overleg met Greenchoice, bevestigt Michel de Vos. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de kwestie eveneens in onderzoek.

Bron: AD

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.