Prijsconcurrentie blijft toeleveringsketen voor windturbinegeneratoren transformeren

| 17 december 2021
Prijsconcurrentie blijft toeleveringsketen voor windturbinegeneratoren transformeren

Bron: GWEC

De Global Wind Energy Council (GWEC)’s Market Intelligence service heeft vandaag het rapport ‘Global Wind Turbine Generator Supply Chain Update 2021’ gepubliceerd. Met dit rapport geeft GWEC voor het eerst een analyse van de toeleveringsketen voor deze belangrijke component.

De generator is een essentieel onderdeel om windenergie om te zetten in elektriciteit, en maakt ongeveer 4-6% uit van de kosten van een conventionele turbine of tot 40% van de kosten van een Direct Drive turbine.

Eigen productie versus onafhankelijke leveranciers

Volgens het rapport kan 40% van de wereldwijde vraag naar generatoren worden gedekt door de eigen productie van windturbinefabrikanten. Uit het rapport blijkt dat van de 35 turbineleveranciers die in 2020 turbine-installaties rapporteerden, er 18 direct of indirect productiefaciliteiten voor generatoren in handen hebben.

Op de markt van de externe leveranciers is de concurrentie zeer intens geweest. Als gevolg van de enorme druk om de kosten te drukken en de hevige concurrentie tussen onafhankelijke leveranciers, is het aantal leveranciers de afgelopen vijf jaar drastisch gedaald. Ten minste tien leveranciers hebben hun activiteiten in deze sector sinds 2016 gestaakt als gevolg van de onzekerheid over het beleid, de overcapaciteit en de enorme druk om de kosten te verlagen, zo meldt GWEC.

Markttrends volgen & investeringen voorbereiden

Op basis van GWEC Market Intelligence’s Q3 2021 Global Outlook wordt voor windturbinegeneratoren de komende vijf jaar geen beperking van de toeleveringsketen voorspeld. Echter, om een gezond evenwicht te bewaren tussen vraag en aanbod en om te voldoen aan de nieuwe groei die wordt aangedreven door energieneutraliteit, moeten de windturbinefabrikanten die zelf generatoren produceren en externe leveranciers van generatoren de trends op het gebied van turbine aandrijftechnologie in de windindustrie op de voet volgen en nieuwe investeringen op voorhand voorbereiden.

“De prijsconcurrentie en de recente stijgingen van de grondstoffenprijzen voor kritieke materialen voor turbinegeneratoren, grotendeels ingegeven door de negatieve impact van COVID-19 op de toeleveringsketen, drijven de transformatie in deze sector aan. De wereldwijde markt voor windenergie blijft snel groeien, met een voorspeld record van meer dan 100 GW nieuwe wereldwijde windinstallaties in 2024 en meer dan 110 GW in 2025, maar windturbine OEMs moeten de markttrends op de voet volgen om ervoor te zorgen dat ze voorop kunnen blijven lopen in dit uiterst concurrerende marktsegment”, zo zegt Feng Zhao, Hoofd Strategie en Marktonderzoek, GWEC.

Over Global Wind Turbine Generator Supply Chain Update 2021

De Global Wind Turbine Generator Supply Chain Update 2021 biedt een uitgebreide analyse van generatorsystemen die worden gebruikt door de windindustrie, belangrijke trends en ontwikkelingen die zijn waargenomen in het supply chain management van de belangrijkste windturbine OEM’s, evenals markttrends in zowel gevestigde als snelgroeiende markten voor wind wereldwijd.

Het rapport maakt deel uit van de GWEC Market Intelligence-service, die inzichten en op gegevens gebaseerde analyses verschaft over de ontwikkeling van de windindustrie en exclusief beschikbaar is voor GWEC-leden. Het rapport is in principe alleen beschikbaar voor leden en kan hier aangevraagd worden. Bron: GWEC

Tags: , ,

Category: Cijfers wereldwijd, Wereldwijd, Windturbines

Reacties zijn gesloten.