Regionale netbeheerders lanceren landelijke capaciteitskaart
De regionale netbeheerders hebben gezamenlijk een kaart gepubliceerd dat aangeeft wat de transportcapaciteit op de regionale elektriciteitsnetten is om duurzame stroom te vervoeren. De kaart moet producenten helpen die SDE++ subsidie (Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie) willen aanvragen voor het produceren van hernieuwbare energie.
De kaart is bedoeld voor producenten die plannen maken voor grootschalige projecten (netaansluiting vanaf 3x80A) die energie leveren aan het elektriciteitsnet. Wie duurzaam elektriciteit gaat produceren en daarvoor SDE++ subsidie aanvraagt is sinds 2019 een verklaring van de netbeheerder nodig dat er op de betreffende locatie ruimte op het elektriciteitsnet is om duurzame stroom (terug) te leveren, een zogenoemde transportindicatie.
Nu nog alleen voor netten van regionale netbeheerders
Op de kaart kunnen producenten vooraf zelf checken hoe groot de kans is dat een transportindicatie kan worden afgegeven. Regionaal waren dergelijke kaarten al beschikbaar en te raadplegen via de verschillende regionale netbeheerders, maar een totaaloverzicht ontbrak tot nu toe.
De informatie op de kaart beperkt zich op dit moment nog tot de mogelijkheid om energie te leveren aan de netten van de regionale netbeheerders als Coteq, Enduris, Enexis, Liander, Rendo, Stedin, en Westland Infra. Er wordt bekeken hoe de beschikbare capaciteit op de netten van landelijke netbeheerder TenneT kan worden geïntegreerd.
Netbeheer Nederland meldt dat de informatie op de nu gepubliceerde kaart geldt als een indicatie. Bij concrete plannen moeten producenten altijd contact opnemen met de betreffende netbeheerder. In het algemeen geldt dat een aanvraag in een gebied dat niet rood (structurele congestie) is, altijd leidt altijd tot het verkrijgen van een transportindicatie.
Rood leidt niet meteen tot afwijzing van transportindicatie
Een aanvraag in een rood gebied leidt echter niet per definitie tot een afwijzing van de transportindicatie; er wordt altijd bekeken wanneer de congestie opgelost en hoe dit past bij de realisatietermijn van het project. De kaarten worden regelmatig geactualiseerd. Bron: Netbeheer Nederland
Category: Onshore windparken, Windenergie