RWE ondersteunt ontwikkeling Noors innovatief zelf oprichtend kraansysteem voor windturbines
Het Duitse energiebedrijf RWE heeft recentelijk een Letter of Intent (LoI) ondertekend met WindSpider. Dit Noorse bedrijf ontwikkelt een nieuw modulair zelfoprichtend kraansysteem dat zowel voor de installatie van windturbines op land als op zee en zowel voor vaste als drijvende windturbines kan worden gebruikt.
De WindSpider-kraan is een universele zelfoprichtende oplossing waarbij de toren van de windturbines als onderdeel van de kraan wordt gebruikt bij de installatie, het onderhoud, het opnieuw aandrijven en de ontmanteling van windturbines. De WindSpider wordt aan de toren bevestigd en beweegt op en neer met behulp van torendelen. Bij elke stap omhoog tilt de WindSpider het volgende of gewenste deel van de toren of turbine, inclusief de rotorbladen, op zijn plaats. Als alles klaar is, volgt de WindSpider het proces terug naar het beginpunt aan de basis en wordt hij opgetild.
Met een effectieve hefcapaciteit van meer dan 1.200 ton en door het elimineren van relatieve bewegingen tussen kraan en toren is het ontwerp goed geplaatst om de volgende generatie turbines te kunnen ondersteunen. De oplossing heeft ook het potentieel om het onderhoud van drijvende windturbines en de vervanging van belangrijke onderdelen op zee mogelijk te maken.
Drijvende windenergie
De technologie sluit aan bij RWE’s ambitie om zich naast offshore windenergie op vaste fundaties ook op de groeiende drijvende windenergiemarkt te richten. Het energiebedrijf wil tegen 2030 een gigawatt van deze technologie in bedrijf of in aanbouw hebben. RWE heeft voor de Californische kust al een drijvend windpark op commerciële schaal in de wacht gesleept. Daarnaast is het bedrijf geselecteerd als gekwalificeerde bieder voor twee commerciële drijvende projecten voor de Franse kust, bereidt het zich samen met zijn partners voor op deelname aan de Utsira Nord drijvende windaanbesteding in Noorwegen, wil het deelnemen aan de veiling van de Keltische Zee in het VK en verkent het drijvende wind in andere Europese markten en de APAC-regio.
Om vroegtijdig ervaring op te doen, neemt RWE deel aan meerdere drijvende demonstratieprojecten, elk gebaseerd op verschillende funderingsconcepten. Het meest geavanceerde project is de TetraSpar Demonstrator, die in 2021 voor de Noorse kust in gebruik is genomen. Bron: RWE
Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd