Siemens Gamesa wint eerste contract voor meest krachtige onshore windturbine met gearbox

| 17 december 2019

Siemens Gamesa 5X platform.©Siemens Gamesa

Het 231 MW Zweedse onshore windpark Skaftåsen zal als allereerste windpark ter wereld de nieuwste generatie onshore windturbine van Siemens Gamesa, de SG 5.8-155 installeren. Dit platform met flexibel vermogen van 6,6 MW is op dit moment het meest krachtige onshore windturbinetype met gearbox beschikbaar. Windparkontwikkelaar Arise AB en windparkeigenaar het Britse investeringsbedrijf Foresight Group LLP hebben hiervoor een contract afgesloten met Siemens Gamesa. Het contract bevat tevens een 30-jarig full-service overeenkomst.

Siemens Gamesa introduceerde het 5.X platform in april van dit jaar. Het is beschikbaar met een 155 m en 170 m rotordiameter. Het platform geeft volgens Siemens Gamesa de grootste AEP (Annual Energy Production) tegen de laagste LCoE (Levelised Cost of Energy). Het modulaire, flexibele ontwerp zorgt voor een efficiencyslag bij zowel de transport, installatie en onderhoud van de turbine. Het is voor alle windgebieden geschikt.

De 35 SG 5.8-155 turbines die in het Skaftåsen project in Fågelsjö komen te staan moesten geschikt zijn voor koude temperaturen die wel tot -15º C kunnen zakken. Siemens Gamesa levert een versie die geschikt is om een temperatuur van -40º C te kunnen weerstaan en operationeel kan zijn tot -30º C. De turbine bevat daarnaast Siemens Gamesas STC turbine besturingssoftware.

De eerste turbine wordt naar verwachting in het 2e kwartaal van 2021 geïnstalleerd.

 

©Siemens Gamesa

1000e direct-drive offshore windturbine
Eerder deze maand behaalde Siemens Gamesa ook een andere mijlpaal op offshore gebied. De 51e windturbine die in het Britse 714 MW offshore windpark East Anglia One werd geplaatst was tevens de 1000e direct-drive offshore windturbine van Siemens Gamesa. In 2001 plaatste Siemens haar eerste direct-drive offshore windturbine. (Opmerking redactie: toen was Siemens Windpower nog niet gefuseerd met Gamesa, deze fusie kwam pas in 2016 tot stand).

Siemens Gamesa is de onbetwiste marktleider van offshore windenergie. Volgens Siemens Gamesa is het marktaandeel meer dan 70% en werd met de 1000e geplaatste offshore windturbines tot nu toe 34,6 TWh windstroom opgewekt. Dit is ca. 1/3 van de totale jaarlijkse stroomverbruik in Nederland.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Wereldwijd Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.