Sif en Smulders leveren funderingen voor Dogger Bank A & B

| 17 november 2020

Staalfabrikanten Sif Netherlands B.V. en Smulders Projects Belgium N.V. gaan in een consortium alle monopiles en transitie stukken (TPs) voor het Dogger Bank A & B offshore windproject voor de Noordoostkust van Engeland produceren leveren. In de zomer van 2022 zal een start gemaakt worden met de installatie van de funderingen.

Het offshore windpark Dogger Bank is een project van Dogger Bank Windfarm, een joint venture tussen SSE Renewables en Equinor. Het windpark, gelegen op meer dan 130 km van de kust van Yorkshire met waterdieptes variërend van 18 tot 63 meter, wordt ontwikkeld in drie fasen – Dogger Bank A, B en C. De initiatiefnemers kondigden onlangs aan dat het gekozen heeft voor de Haliade-X turbine met 13 MW vermogen. Elke fase heeft een geïnstalleerde vermogen van 1,2 GW en vertegenwoordigt een investering van meerdere miljarden ponden. Het gezamenlijk vermogen is maximaal 3,6 GW. Hiermee vormen ze bij afronding samen het grootste offshore windpark ter wereld.

260 kton staal
Dogger Bank A en B hebben in totaal 190 funderingen nodig. Deze worden ontworpen door het in het VK gevestigde Wood Thilsted. Voor de productie zal circa 260 kton aan staal verwerkt worden, zo meldt Smulders.

Binnen het consortium is Sif verantwoordelijk voor de fabricage en levering van de monopiles en primair staal voor de TPs, en voor het opstellen van alle funderingscomponenten op de Rotterdam Maasvlakte 2 terminal. Smulders zal het secundaire staal vervaardigen en de volledig uitgeruste TPs assembleren, coaten en testen. De productie in de fabrieken van Smulders in Polen en België begint in mei 2021. De assemblage, die zal plaatsvinden in de fabriek in Hoboken, start in september 2021 en zal ongeveer 10 maanden duren.

Het consortium geeft aan dat het in nauwe samenwerking met het Dogger Bank-team zal kijken om lokale content uit het VK op te nemen bij de projecten. In de zomer van 2022 zal een start gemaakt worden met de installatie van de funderingen. Dit wordt gedaan door Offshore Heavy Transport AS.

De eerste fase, Dogger Bank A, zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn. Het project zal het eerste in het VK zijn dat gebruikmaakt van een hoogspanningsgelijkstroom (HVDC) transmissiesysteem vanwege de lange afstand tot het aansluitpunt op het net.

Alle contracten zijn nog onderhevig aan het bereiken van Financial Close voor Dogger Bank A & B. Dit vindt naar verwachting voor het einde van het jaar plaats. Financial Close voor Dogger Bank C zal naar verwachting eind 2021 volgen.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.