Skyborn Renewables wil offshore windpark met 3,9 GW vermogen in Zweden ontwikkelen

| 17 april 2023
Skyborn Renewables wil offshore windpark met 3,9 GW vermogen in Zweden ontwikkelenDe projectontwikkelaar Skyborn Renewables Sweden (Skyborn) heeft bij de Zweedse overheid een vergunningsaanvraag ingediend voor de ontwikkeling van een offshore windpark in de Botnische Golf met 3,9 GW vermogen, het Eystrasalt Offshore project.

De vergunningsaanvraag is gebaseerd op de resultaten van vier jaar intensief onderzoek van het projectgebied. O.a. werd de waterdiepte en de gesteldheid van de zeebodem onderzocht. Verder werd een visserijtest uitgevoerd en werden zeevogels geïnventariseerd.

Het projectgebied is op de Eystrasalt Bank in de Botnische Golf ca. 60 km uit de kust van de provincie Gävleborg ten hoogte van de kustplaats Hudiksvall. Hudiksvall ligt ca. 250 km ten noorden van Stockholm. Belangrijke criteria voor de keuze van het projectgebied op de Eystrasalt Bank was het goede windregime en de geschikte waterdiepte, maar ook de nabijheid van Noord – Zweden en Finland

De bouw van het windpark zal na verwachting worden opgestart in de eerste jaren van het volgende decenium om rond 2030 operationeel te kunnen zijn. De opbrengst van het windpark wordt geschat op 15 TWh/jaar of 3800 vollasturen/jaar. Deze opbrengst correspondeert met 10% van de huidige stroomconsumptie in Zweden. Met de in Zweden beschikbare waterkrachtcentrales kan de variabele stroomproductie van windenergie perfect gecompenseerd worden.

Skyborn ontwerpt en bouwt sinds 2000 offshore windparken. Vandaag is het bedrijf aanwezig in 14 landen, voornamelijk in Europa en Azië, waaronder Zweden en Finland. Een van de eerste windparken waarbij Skyborn betrokken was, is Kriegers flak in de zee ten zuiden van Trelleborg, dat nu door Vattenfall wordt geëxploiteerd. Skyborn heeft zijn hoofdkantoor in Hamburg en is sinds 2022 eigendom van het in New York gevestigde fonds Global Infrastructure Partner (GIP).

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.