BE: Storm bouwt eerste subsidievrije windpark van België

| 17 juni 2021

Storm bouwt eerste subsidievrije windpark in BelgiëOp de terreinen van staalbedrijf ArcelorMittal in de haven van Gent bouwt Belgische ontwikkelaar Storm de grootste windturbines van België. Het windpark met drie 6 MW windturbines zal naar verwachting begin 2022 in bedrijf worden gesteld. Er wordt geen beroep gedaan op het systeem van groenestroomcertificaten waarmee het windpark tevens het eerste subsidievrije windpark van België wordt.

Vlaams Minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir heeft op 15 juni jongstleden de start van de bouw van het nieuwe windpark, Windpark Haven Gent Fase 3b, ingeluid. In het windpark komen 3 windturbines met een rotordiameter van 162m en een vermogen van 6 MW per turbine. Twee van de windturbines hebben een tiphoogte van 200m, de derde heeft een tiphoogte van 230meen tiphoogte tot 230m.

Gezamenlijk zullen deze windturbines jaarlijks meer dan 45.000 MWh aan elektriciteit leveren aan de productiesite van ArcelorMittal. Dat komt overeen met het equivalent jaarlijks elektriciteitsverbruik van 13.000 gezinnen. Het windpark vermijdt elk jaar de uitstoot van 11.225 ton CO2. De ingebruikname is voorzien voor het voorjaar van 2022.

Eerste subsidievrije windpark

ArcelorMittal Gent koopt twintig jaar lang alle elektriciteit van het windpark tegen een vaste prijs. Het staalbedrijf verzekert zich zo van een gegarandeerde aanvoer van goedkope en hernieuwbare energie. Storm kan daardoor het windpark subsidievrij realiseren, zonder een beroep te doen op het systeem van groenestroomcertificaten. Bron tekst en foto: Storm

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.