TenneT verhoogt investering in het net

| 17 maart 2022

TenneT verhoogt investering in het netTenneT heeft vorig jaar een recordbedrag van 4 miljard euro geïnvesteerd in de uitbreiding en onderhoud van het net. Vanaf 2025 wil de netbeheerder de jaarlijkse investering laten toenemen naar minimaal €6 miljard. TenneT zet hierbij in op het slim gebruik van het net.

Tennet heeft haar jaarverslag over 2021 gepubliceerd. Het bedrijf laat solide financiële prestaties met een onderliggende omzet van 6,4 miljard euro (tegenover 4,5 miljard euro in 2020). In datzelfde jaar investeerde de netbeheerder een recordbedrag van 4 miljard euro in het net. Dit was in 2020 onegveer 3,4 miljard euro.

Dat laatste wil TenneT gaan verhogen. De huidige klimaatdoelstellingen en sterke toename van de productie van duurzame elektriciteit en elektrificatie van de samenleving vereisen fundamentele veranderingen in de planning, werking en configuratie van het hele elektriciteitssysteem. Om dit proces te versnellen, mede aangedreven door het huidige conflict in Oekraïne, wil TenneT haar output vanaf 2025 verhogen naar een jaarlijks investeringsniveau van minimaal 6 miljard euro.

Slim gebruik van het net

In 2021 lukte het TenneT om een zeer hoge netbeschikbaarheid van 99,99999% te handhaven. Tegelijkertijd is het bedrijf zich bewust van de congestieproblemen op het Nederlandse net en de beperkingen van nieuwe klanten die momenteel aansluiting zoeken op het elektriciteitsnet.

Een veilig en betrouwbaar hoogspanningsnet is een van de doorslaggevende factoren voor de energietransitie. Daarom ontwikkelt en bouwt TenneT een net dat in 2045 klaar is voor een fossielvrij energiesysteem genaamd het Target Grid. 

Manon van Beek, CEO van TenneT: “Terwijl we in hoog tempo werken aan de aanleg en het onderhoud van ons net voor een fossielvrije toekomst, groeit ook de vraag naar netcapaciteit in het hier en nu snel. Lineaire groei alleen kan deze vraag niet oplossen, dus kijken we naar vele manieren om slimmer gebruik te maken van ons bestaande netwerk en investeren we veel tijd en moeite in het zogenoemde systeemdenken. Dit laatste omvat holistische oplossingen en systemische planning voor het hele energiesysteem en is een echte sprong voorwaarts voor de energietransitie.”

Het werven van technisch talent is een prioriteit. Dit doet TenneT door te investeren in technologieonderwijs en samen te werken met mbo- en hbo-instellingen om jongeren aan te trekken voor de energie-infrastructuursector.

Financiering

Het grootschalige investeringsprogramma van TenneT vereist brede, duurzame en tijdige toegang tot financiering met een goede balans tussen eigen vermogen en vreemd vermogen. De Nederlandse overheid 4,25 miljard euro aan eigen vermogen toegezegd voor activiteiten in Nederland.

Voor TenneT haar Duitse activiteiten worden de opties nog onderzocht met betrekking tot de kapitaalvereisten. TenneT heeft er vertrouwen in dat het in 2022, in afstemming met haar aandeelhouder en het ministerie van Financien, tot een oplossing komt.

Afgelopen juni heeft TenneT haar grootste (€1,8 miljard) groene euro-obligatie uitgegeven, waarmee het haar topdriestatus als emittent van duurzame, groene schuldfinanciering wereldwijd heeft versterkt, met momenteel meer dan €13 miljard aan groene schuld uitgegeven in verschillende schuldvormen.

Aanpassing wet- en regelgeving

Om het proces te versnellen moet er regelgeving en wetgeving zijn die geschikt zijn om het huidige energiesysteem te kunnen versnellen, zo stelt TenneT. Het gaat hierom om regelgeving die innovatie bevordert. Marktpartijen wachten op kaders die hen stimuleren om te investeren in duurzame energie, flexibele vraag en aanbod van elektriciteit en andere netinnovaties. Samenwerking en collectieve verantwoordelijkheid voor het energiesysteem van de toekomst bepalen het succes van de energietransitie, aldus TenneT. Bron: TenneT

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.