Van Oord breidt vloot uit met ‘groene’ kabelleger

| 17 december 2020

Van Oord heeft scheepsbouwer VARD in Noorwegen opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe kabellegger. Het schip wordt voorzien van de allernieuwste duurzame technologie. In 2023 moet het volledig operationeel zijn en zal vooral worden gebruikt voor de installatie van verbindingsnetwerken en exportkabels voor offshore windparken.

De nieuwe DP2-kabellegger wordt de tweede kabellegger van Van Oord, naast de Nexus. Het schip wordt 130 meter lang en 28 meter breed en wordt uitgerust met een kabelcarrousel benedendeks en een tweede carrousel aan dek, met een totale capaciteit van 8.000 ton. Het intelligente kabellegbesturingssysteem is een doorontwikkeling van dat van de Nexus.

Duurzame technologie
Het nieuwe schip is ontworpen met de nieuwste duurzame technologie om de CO2-voetafdruk tijdens de werkzaamheden en stand-by in de haven te verminderen. Het is een hybride schip dat op biobrandstof kan varen, maar daarnaast zijn de motoren ook zodanig ontworpen dat ze in de toekomst geschikt kunnen worden gemaakt voor e-brandstoffen.

De kabellegger krijgt een grote accu, een walstroomaansluiting en een geavanceerd energiemanagementsysteem. Deze duurzame opzet zorgt voor een lager energieverbruik en minder uitstoot van CO2, NOx en SOx.

‘Van Oord wil de CO2-uitstoot verminderen en in 2050 CO2-neutraal zijn, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Deze investering past in ons streven naar een net-zero uitstoot.’ – Pieter van Oord, CEO van Van Oord.

De nieuwe kabellegger zal vooral worden gebruikt voor de installatie van verbindingsnetwerken en exportkabels voor offshore windparken. Het schip kan ook HVDC-kabels (High Voltage Direct Current kabels) installeren. Het schip gaat onder Nederlandse vlag varen.

 

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.