Volvo Cars wil operaties in Hisingen bedienen met windenergie van offshore windpark Västvind in Zweden

| 17 oktober 2023

Volvo Cars en duurzame energieontwikkelaar Eolus hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan het Västvind offshore windenergieproject voor de kust van Göteborg.

Volvo Cars en Northvolt versnellen overstap naar elektrificatie met nieuwe batterijfabriek in Göteborg, Zweden © Volvo Cars

Het partnerschap houdt in dat het Västvind-windenergieproject aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit gaat leveren aan de activiteiten van Volvo Cars in Hisingen in Göteborg, inclusief de nieuwe accufabriek die samen met Northvolt wordt gebouwd, via het gezamenlijke bedrijf Novo Energy.

Volvo wil in 2030 alleen nog volledig elektrische auto’s te verkopen. Het bedrijf werkt daarbij hard om de koolstofvoetafdruk van de hele levenscyclus van de auto te verminderen, inclusief de elektriciteit die wordt gebruikt om de auto’s en hun accu’s te produceren. Door te kiezen voor elektriciteit uit offshore windenergie buiten Hisingen wil Volvo Cars de toegang tot lokaal geproduceerde, hernieuwbare elektriciteit tegen een redelijke prijs veiligstellen, aldus Johan Lannering, hoofd strategische samenwerkingen bij Volvo Cars.

Op dit moment is er een groot tekort aan elektriciteitsproductie in Västra Götaland, en de vraag naar elektriciteit zal naar verwachting bijna verdubbelen in 2030.

“De omstandigheden in West-Zweden vereisen dat we vandaag actie ondernemen om een nieuwe elektriciteitsvoorziening op te zetten en tegelijkertijd onze eigen levering van duurzame elektriciteit in de toekomst veilig te stellen. Bovendien zal deze overgang voor de regio veel nieuwe banen in de auto-industrie opleveren,” voegt Johan Lannering toe.

De geplande capaciteit van het Västvind windenergieproject is 1.000 MW, met het potentieel om jaarlijks 4-4,5 TWh hernieuwbare elektriciteit op te wekken. Dit komt overeen met de huidige elektriciteits- en stroombehoefte van de hele stad Göteborg. De ambitie is om het project in 2029 te voltooien, in afwachting van de vereiste vergunningen.

“Windenergie op zee is de enige energiebron die kan bijdragen aan de grote hoeveelheden nieuwe elektriciteitsproductie die in 2030 in de regio nodig zijn. De ambities van West-Zweden om het centrum van Noord-Europa te worden voor de toekomst van elektrische voertuigen, batterijproductie en ’s werelds meest klimaatslimme havenlogistiek zijn niet geloofwaardig zonder een aanzienlijke toename van regionaal geproduceerde hernieuwbare elektriciteit. Vanuit dat perspectief kan Västvind absoluut cruciaal zijn,” zegt Per Witalisson CEO van Eolus.

Over het Västvind windenergieproject

Het Västvind windenergieproject ligt in de gemeenten Kungälv en Öckerö en in de Zweedse economische zone. De vergunningsaanvraag, samen met de bijbehorende milieueffectbeoordeling, is in juli 2023 ingediend bij de Land- en Milieurechtbank en de Zweedse regering. Er zijn gesprekken gaande om coëxistentie met andere belangen zoals commerciële visserij en maritieme activiteiten mogelijk te maken. De start van de bouw staat gepland voor 2027 en de voltooiing voor 2029. Eolus bezit 95 procent van het project en de havenautoriteit van Göteborg bezit 5 procent.

Bron: Eolus

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.