Bureau Veritas geeft principiële goedkeuring voor deels op wind voortgestuwd containerschip

| 18 mei 2021
Trade Wings 2.500 krijgt principieel goedkeuring van Bureau Veritas

Bron: Bureau Veritas

Internationaal certificeringsbureau Bureau Veritas heeft aan het basisontwerp van ‘Trade Wings 2.500’, een deels op wind voortgestuwd containerschip, een principiële goedkeuring verleend. Het innovatieve 2.500 TEU containerschip zet een voorbeeld in het emissiearm maken van de containerscheepvaart.

Trade Wings 2.500 is gezamenlijk ontworpen door het Franse scheepsarchitectenbureau VPLP Design, Frans scheepsadviesbureau Alwena Shipping, AYRO, ontwerper van het windvoortstuwingssysteem Oceanwings® en SDARI, een Chinees ontwerpbureau voor koopvaardijschepen.

Het containerschip heeft een totale lengte van 197 meter, een breedte van 32 meter en een draagvermogen van 32.500 mt. Het schip combineert voortstuwing door wind via zes Oceanwings® en een LNG-elektrische voortstuwing met pods.

Voortstuwing door wind

De Oceanwings zeilen zijn geïnstalleerd op een verticaal schuifmechanisme dat het mogelijk maakt om deze gedeeltelijk in te trekken terwijl het schip in de haven ligt. Hierdoor wordt de impact op vrachtoperaties geminimaliseerd.

LNG-elektrische voortstuwing met pods

De LNG-opslagtank is gebaseerd op het Mark III insluitsysteem van GTT en de LNG-energiecentrale is ontworpen met alleen 4-takt gasgeneratoren. Deze architectuur is een flexibel platform dat een mogelijke upgrade naar koolstofarme brandstoffen in de toekomst biedt, zoals ammoniak of waterstof.

Het ontwerp minimaliseert de tijd bij havenactiviteiten, omdat de manoeuvreerbaarheid wordt vergroot met de pods, en het ontwerp zonder luikdeksel versnelt de vrachtoperaties nog meer.

Alex Gregg-Smith, Senior Vice-President van Bureau Veritas North Asia zegt: “Voortstuwing via wind heeft hoog potentieel om bij te dragen aan het emissiearm maken van de scheepvaart op de lange termijn. We hebben zojuist nieuwe regels voor windvoortstuwingssystemen vrijgegeven – en dit innovatieve ontwerp, in principe goedgekeurd door Bureau Veritas, inclusief een schuifmechanisme, toont de haalbaarheid aan van door de wind ondersteunde voortstuwing aan boord van containerschepen met beperkte dekruimte. Het ontwerp profiteert van een luik zonder deksel en elektrische LNG-voortstuwing en biedt zowel operationele flexibiliteit, verbeterde efficiëntie als verminderde koolstofemissies, en voldoet aan of overtreft de wettelijke vereisten.”

35% CO2-equivalente uitstootbesparing

De Trade Wings 2.500 is geschikt voor korte vaart of feedering in Europa, Midden-Amerika, de Caribische eilanden en China, en kan ook op trans-Atlantische routes opereren.Op een typische trans-Atlantische route van 4.000 Nm zou de Trade Wings 2.500 gemiddeld 35% CO2-equivalente uitstoot besparken in vergelijking met een conventioneel ontwerp, met een 2-taktmotor, enkele as en zonder vleugelzeilen, bij dezelfde snelheid. Van deze 35% besparing, is de Oceanwings® goed voor 57%, waarbij de geoptimaliseerde thermische LNG-voortstuwing de resterende 43% besparing oplevert. Bron: Bureau Veritas

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.